Predstavljanje knjige Dubravke Oraić Tolić: Peto evanđelje. Sedam dana u Svetoj Zemlji

OSIJEK (TU) – U organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca u prostoru Kluba knjižare Nova u Osijeku 13. veljače predstavljena je knjiga hibridnog putopisa Peto evanđelje, akademkinje Dubravke Oraić Tolić, koji je izdala Naklada Ljevak krajem 2016. godine. Nakon pozdrava domaćina Ivice Vuletića, uvodni dio susreta predvodila je urednica Nives Tomašević, koja je istaknula najvažnije među brojnim postignućima i djelima autorice. Ulogu tihe predstavljačice i moderatorice susreta preuzela je Ružica Pšihistal s Filozofskog fakulteta u Osijeku, a dijelove putopisa zainteresiranoj publici vrsnom interpretacijom oživio je dramski umjetnik osječkog HNK-a Vjekoslav Janković.

Peto evanđelje: sedam dana u Svetoj Zemlji prvi je  suvremeni književni putopis o hodočašću u Izrael. Susret s biblijskim mjestima boli, mjestima radnje najvećih povijesnih događaja ispričan je dojmovima i emocijom, oživljavanjem biblijskog teksta, ali i vlastite prošlosti i putne svakodnevice.  

Navodeći na samom početku čudesnu ulogu Biblije u vlastitom životu, autorica nam nudi koordinate djela koje nam predstavlja. Biblija kao intimni relikt postaje prostor vlastitih prisjećanja i imaginacija, a Biblija kao sveti tekst dobiva prostornu dimenziju koju, kako autorica kaže, nijedna fotografija ne može dočarati kao riječi. Izrael se opisuje kao žarišno mjesto boli triju Abrahamovih religija koje se susreću na zajedničkim svetim mjestima. Autorica stoga kroz priče triju vodiča (fra Milana, fra Antonija i Srđana) prenosi potrebu međureligijskoga i ekumenskoga dijaloga, a kulturni lik kršćanstva opisuje slikom nazarećanskih kršćanki „koje ne pokrivaju glavu, ističu svoje tijelo kao znak kulturnog identiteta“ i iskazuju svoju ženskost i ljepotu „kao svagdašnji Marijin blagoslov nad ženama Nazareta“. Posebnost su kršćanskih svetih mjesta po autorici „vrata poniznosti“ poslije kojih putnici / hodočasnici nisu ostali isti.

Više nego na klasično predstavljanje, susret je nalikovao ugodnom i opuštenom razgovoru, a publika je sudjelovala kao nijemi sugovornik i angažirani slušatelj. Čitani ulomci dočarani su živom riječju autorice koja im s lakoćom pridodaje anegdotalni karakter, a susret je završio biranim citatom iz knjige: „Filozofski me apsolut podsjeća na tamu, religiozni na svjetlo.“ Jedinstvo svakodnevnoga i svetoga, profanog i sakralnog niti su iz kojih su satkani zapisi koji vode na put u Izrael iz jedinstvenog pogleda Dubravke Oraić Tolić. Izabela Pleša