Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći „osmi“ u srpnju,  proslavljen je u subotu, 8. srpnja u istoimenom Gospinom svetištu  u Slavonskom Brodu. Mnogobrojni su vjernici iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovini sudjelovali na svih pet misnih slavlja. Središnje hodočasničko slavlje u prostranom Gospinom dvorištu na vanjskom oltaru predvodio je mons. Stjepan Belobrajdić, začasni kanonik i župnik u miru, koji je tom misom započeo proslavu svog zlatnog svećeničkog jubileja – 50 godina misništva. Uz domaćeg župnika Anđelka Cindoria suslavila su još dvojica svećenika. Slavlje je pjevanjem uveličao veliki župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom.

U prigodnoj homiliji mons. Belobrajidć je promišljao o svom zlatomisničkom geslu, „Obnovimo se u ljubavi prema Bogu i bližnjemu“, koje je bilo i njegovo mladomisničko geslo. „Ovaj susret treba prožeti naš život kroz vid obnove našega stava i življenja prema Bogu, jer su oni bitni za radost i zahvalnost Bogu za naše življenje“, rekao je na početku homilije zlatomisnik Belobrajdić. U nastavku je pojasnio što to sve trebamo obnoviti u svome životu.

„Trebamo prvo svoje stavove – želje – stremljenja ispitati, jednostavno sebe obnavljati u istini da smo od Boga stvoreni i trajno ljubljeni. A kad to obnavljajući postignemo kod sebe, onda možemo sve pa i kod drugoga prepoznati i prihvatiti i cijeniti. I što je najbitnije u trenucima poteškoća ostati čovjek, čovjek vjere, nade i ljubavi. Uviđamo kako nam toga sve više manjka. Zato je potrebno poraditi na svom odnosu prema Bogu i prema drugima, gledati u drugima da su kao i mi stvoreni na sliku Božju. Pozvani smo obnoviti svoj stav prema drugome, onako kako to Bog čini prema svakome od nas“, pojasnio je mons. Belobrajdić.

Ustvrdivši da svi to možemo ako hoćemo za primjer je stavio Blaženu Djevicu Mariji koja je potpuno predala vodstvu samoga Boga. Na inicijativu vjernika iz četiri župe u kojima je kao župnik, a više godina i kao slavonskobrodski dekan djelovao mons. Belobrajdić svečano će u nedjelju 9. srpnja s početkom u 11 sati slaviti svoju zlatnu misu u župi Uzvišenja Svetoga Križa u Oprisavcima u kojoj je započeo svoju prvu župničku službu.

Jutarnja misna slavlja u 7 i u 9 sati predvodio je vlč. dr. Marko Martić, domaći sin. Na euharistijskom slavlju u 17 sati hodočastili su vjernici Župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Kutjevu, a predvodio ga je njihov župnik Ivan Štivičić. Zadnju misu u 19 sati predvodio je vlč. Nino Perica, župnik Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu, a hodočastili su njegovi župljani.

U prostranom Gospinom dvorištu kao i u samom svetištu svećenici su bili na raspolaganju vjernicima, koji su u velikom broju pristupili sakramentu pomirenja. Prigodne Marijanske pobožnosti bile su prije svake mise. B. Lukačević