Seminar za bračne parove

ĐAKOVO (TU) – Bračna i obiteljska savjetovališta i Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirali su 11. veljače 2017. četvrti seminar u nizu za bračne parove pod nazivom „Ostati u ljubavi – dan za razgovor i zajedništvo“. Seminarom održanim u prostorima KBF-a u Đakovu željelo se obilježiti Svjetski dan braka, potaknuti zaručnike i bračne parove na produbljivanje nježnosti i ljubavi i jasnu te uvažavajuću komunikaciju, ali i preventivno djelovanje na moguće nasilno i destruktivno ponašanje u odnosu.

Na početku seminara 50-ak okupljenih bračnih parova, zaručnika te nekoliko svećenika i profesora KBF-a pozdravili su dr. sc. Josip Bošnjaković, voditelj nadbiskupijskih savjetovališta te generalni vikar mons. Ivan Ćurić, koji je napomenuo da ovakvi seminari mogu pružiti dodatno svjetlo u obnavljanju braka i obitelji.

U prvom dijelu programa uslijedilo je predavanje na temu seminara „Ostati u ljubavi – dan za razgovor i zajedništvo“, a održala ga je dr. sc. Sanea Mihaljević, dr. med., specijalist psihijatar. Započela je temom „Što pokreće naš odnos?“ te sudionike podsjetila na početak stvaranja i Božji naum: „Nije dobro da čovjek bude sam!“ Smisao ulaska u brak se ponekad mijenja i preoblikuje tijekom višegodišnjeg zajedništva. Nakon teološkog temelja bračnog i obiteljskog zajedništva, progovorila je i o biološkoj osnovi međusobne privrženosti, hormonima koji utječu na zaljubljenost i privlačnost te privrženost i bliskost. Nadalje je bilo riječi o tome što čini odnos u braku vrijednim tj. važnim, stavljajući naglasak na sakramentalnost ženidbe i bračnu duhovnost.

Sudionici su dobili i upitnik o procjeni vlastitog ponašanja, kako bi otkrili vlastite slabosti i snage te osvijestili obiteljsko ozračje. Uslijedilo je upoznavanje parova s najčešćim poteškoćama u bračnim odnosima te objašnjenje na koji način se razvijaju sukobi. Dr. Mihaljević je sudionicima predstavila kognitivno-bihevioralni model prema kojemu ljudi imaju tzv. automatske misli, koje utječu na stvaranje određenih emocija, a pod utjecajem osjećaja i misli se oblikuju određena ponašanja. Preporuka predavačice je uvježbavanje i preoblikovanje kognitivnih distorzija u pozitivne misli, što će imati pozitivniji utjecaj i na ponašanja i osjećaje. Na kraju je istaknula važnost slobodnog vremena, provođenja zajedničkih trenutaka kao par i kao obitelj, ‘za stolom’, slaveći i obilježavajući važne datume i jubileje, usmjeravajući obitelji i parove na ‘zajedništvo’, a ne život zajedno koji se provodi u samovanju pred ekranima.

Nakon izlaganja uslijedila je diskusija o pravoj mjeri odgoja te su mnogi sudionici postavili pitanja o konkretnim i svakodnevnim poteškoćama u odgoju djece i mladih, kao i o prilagodbi i životu u obitelji.

U popodnevnom dijelu programa sudionici su se rasporedili u šest manjih skupina i sudjelovali u radionicama, koje su vodili djelatnici i stručni suradnici savjetovališta: E. Matuzović, L. Krešencija-Buljević, I. Stvorić, Ž. Horvat, D. Puljko i S. Matošević. U radionicama su parovi imali priliku produbiti teme koje su bile izložene u dopodnevnom dijelu programa o zajedništvu, kako ga ostvariti, na kakve prepreke nailaze na putu prema zajedništvu, te kako zadržati siguran i uspješan odnos.  

Organizatori seminara su u suradnji s katoličkim skautima osigurali i brigu za djecu sudionika seminara, kojih je bilo 20-tak. Skauti su s djecom imali kreativne radionice, projekciju animiranih filmova  i dr.

Susret je završio euharistijskim slavljem kojega je predvodio dr. sc. Antun Japundžić, u koncelebraciji s dr. Bošnjakovićem, te vlč. Markom Lončarom, uz glazbenu pratnju bogoslova Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu. S. Matošević