Requiem u osječkoj konkatedrali

OSIJEK (TU) – U osječkoj je konkatedrali svetih Petra i Pavla apostola 19. listopada održan Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta KV 626 za sole, zbor i orkestar u d-molu. Pjevačkim zborom Arte Musica-Thonex i orkestrom opere Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka dirigirao je Jean-Marc Aeschimann.

Pjevački zbor Arte Musica – Thonex sastoji se od ljubitelja glazbe, koji kultiviraju pjevanje i dijele međusobnu ljubav prema muzici. Zbor je osnovao 1989. godine gosp. Georges Schmid, od 1992. godine zborom dirigira gosp. Jean-Marc Aeschimann, dok je gospođa Evelyne Hafner upraviteljica zbora od 2007. godine. Danas se zbor sastoji od stotinjak osoba. Pjevački zbor Arte Musica praćen je profesionalnim orkestrom te nastupa više puta godišnje. Pjevali su u Rumunjskoj, Francuskoj, Kini, Španjolskoj, Italiji kao i na festivalu pjevačkih zborova “Saou chante Mozart” (Francuska).

Odličan švicarski zbor i već poslovično na visini zadatka orkestar opere HNK dali su sjajnu atmosferu Amadeusovom remek djelu, a posebno su se svidjeli solisti – sopran Ivana Medić, mezzosopran Iskra Stanojević, tenor Predrag Stojić i bas Berislav Puškarić.

D. Karnaš