Oratorij za djecu i mlade u župi sv. Martina 

PRIVLAKA (TU) – U župi sv. Martina, biskupa u Privlaci  23. lipnja 2023. održan je oratorij za djecu i mlade. Tijekom oratorija djeca i mladi su imali različite aktivnosti, zajedno su se molili, pjevali, igrali se, nešto novo naučili, čitali Novi zavjet, razmišljali o Isusovim prispodobama te ih dramatizirali. Najviše su slavili Isusa i uživali u zajedništvu.

Oratorij je bio podijeljen na tri dijela. Na početku samog programa djeca i mladi su otišli u Crkvu te se tamo pomolili i pjevali. Nakon molitve i pjesama slijedio je biblijsko-poučni dio. Tema oratorija je bila ,,Tko je moj bližnji?” Brigita Jokić i Edita Basić održale su kratko predavanje te djecu i mlade upoznale s temom. Kako bi pokazali što su naučili, djeca su uz pomoć mladih u skupinama dramatizirali prispodobu o Samarijancu. Svoje znanje o prispodobi pokazali su kroz igru i odgovaranja na pitanja. Slijedila je okrjepa uz sok i grickalice, a nakon nje posljednji dio susreta – igre, druženje i molitva.

Igre su vodili i u programu se svojom domišljatošću, vedrinom i snalažljivošću  uključili članovi zbora Mladih. Ovaj dio protekao je jako veselo uz mnoštvo zanimljivih situacija, smijeha i neobičnih igara. Nakon igara djeca su dobila zadatak da na papirić napišu što su saznali, doživjeli i odlučili. Bilo je zanimljivih i lijepih poruka npr. Doživjela sam puno ljubavi Isusove, dječje, mladih, Saznali smo: vrijedne citate o bližnjem, vrijednost i važnost bližnjeg u životu, savjete kako biti bolji bližnji, Djeca i mladi su kao nagradu za sudjelovanja na oratoriju dobili medalje. A na kraju programa djeca su otišla do Gospinog kipa te se tamo pomolili, pjevali i zahvalili  Nebeskoj majci.

Cilj oratorija bio je na kvalitetan način osmisliti vrijeme za djecu i mlade tijekom praznika te ih kroz različite aktivnosti učvršćivati u vjeri, potaknuti na zajedništvo, brinuti se o svojim bližnjima te ih ljubiti, razviti svijest o važnosti molitve i Isusove ljubavi koja liječi naše srce i u njega donosi svoj mir. Djeca su zaključila da slijediti Isusa znači ići pravim putem. Edita Basić, učenica 8. razreda