Proslava Sv. Lovre

 SLAVONSKI BROD (TU) – Blagdan sv. Lovre, đakona i mučenika svečano je u subotu 10. kolovoza 2024. proslavljen u Slavonskom Brodu. Misno slavlje na Gradskom groblju posvećenom sv. Lovri u njegovoj kapelici predvodio je župni vikar Župe Gospe Brze Pomoći, vlč. Bernard Prelčec. Suslavili su gvardijan franjevačkog samostana fra Slavko Milić i grkokatolički župnik o. Aleksandar Hmilj, a posluživao o. Robert Čabraja, grkokatolički đakon. 

Ocrtavajući život i djelo sv. Lovre, vlč. Bernard naglasio je kako je taj svetac prvih kršćanskih vremena doslovno ispunio Kristove riječi Tko ljubi svoj život  izgubit će ga, a tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni. Zapitavši se kako mi kršćani današnjeg vremena trebamo znati čega se odreći i što je za nas taj „život“ koji trebamo izgubiti poradi Krista da bismo ga zadobili u vječnosti pojasnio je: „Na to pitanje svatko sam u molitvi i osluškivanju, mora odgovoriti. Sv. Lovro upravo je tu dao svoj odgovor trpeći poradi Krista. Nije popustio i poveo se za raskalašenim masama Rima već je nedužan odlučno prihvatio mučenje koje nije zaslužio. Mnogi si danas postavljamo pitanje ima li žrtva u današnjem svijetu smisla, treba li se čovjek okružen blagostanjem darovati? Čovjek u dubini svoga bića ima usađenu sklonost da ‘misli na samoga sebe’, da vlastitu osobu stavi u središte pažnje i da se postavi kao mjerilo svemu. Kristov sljedbenik, naprotiv, odbacuje tu usredotočenost na samoga sebe i ne vrednuje stvari prema vlastitim interesima. On život promatra kroz perspektivu dara i zahvaljivanja, a ne osvajanja i posjedovanja. Punina života očituje se u sebedarju i to je plod Kristove milosti: život u slobodi i u zajedništvu s Bogom i braćom“.

Na kraju je ustvrdio da, ako živjeti kao Gospodinov učenik postane najviša vrijednost, tada sve ostale vrijednosti zauzimaju pravo mjesto i važnost u odnosu na nju.

Poslije mise svećenici su vjernicima bili na raspolaganju za pojedinačni blagoslov grobova njihovih najbližih. Misno slavlje pjevanjem je animirao zbor župe Gospe Brze Pomoći na čijem se teritoriju nalazi Gradsko groblje. B. Lukačević