Započeo Festival Ars Sacra

OSIJEK (TU)Međunarodni Festival Ars Sacra po prvi se puta, od 12. do 20. rujna 2020., održava u Osijeku, a program je započeo u subotu, 12. rujna danom otvorenih crkava.

Tijekom cijeloga dana zainteresirani su mogli posjetiti crkvu sv. Mihaela arkanđela, franjevačku crkvu sv. Križa, konkatedralu sv. Petra i Pavla, samostan sv. Jakova, kapelu sv. Roka te u Donjem gradu, crkvu Preslavnoga Imena Marijina i crkvu Gospe Snježne.

U večernjim satima kroz crkve u Tvrđi Osječane je provela doc. dr. sc. Margareta Turkalj Podmanicki, povjesničarka umjetnosti i sveučilišna predavačica s Akademije za umjetnost i kulturu, autorica knjige “Barokna sakralna arhitektura Đakovačko-osječke nadbiskupije”. Riječ je o crkvi sv. Mihaela arkanđela, koju su podignuli isusovci, i franjevačkoj crkvi sv. Križa, koju mnogi Osječani zbog štovanja sv. Antuna Padovanskog nazivaju upravo po njemu.

U nedjelju, 13. rujna u franjevačkoj crkvi je u suradnji Festivala Ars Sacra i novog glazbenog projekta u gradu Osijeku – „orgOS“ održan koncert akademske glazbenice Zrinke Posavec i Katarine Javora. Na koncertu su izvedene nove skladbe pisane na tekstove iz kantuala fratra Ivana Vlahovića Kapušvarca (Našice, 1737.).

Dio koncerta možete pogledati OVDJE, a raspored sljedećih događanja u sklopu  Festivala Ars Sacra OVDJE.

 

Tiskovni ured/fb MLU/fb Zrinka Posavec