“Vjesnik” za veljaču o Hrvatskoj u Europi

ĐAKOVO (TU) – „Europa svoj identitet ni povijesno ni konceptualno ne može pronaći izvan kršćanstva“, istaknuo je urednik Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije doc. dr. Boris Vulić u uvodniku „(Ne)ujedinjena Europa“ koji se nalazi u broju za veljaču na temu „Hrvatska u Europi“.

O temi broja pišu: Marko Medved („Europska unija i kršćani koji su je gradili“); Josip Baloban („(Ne)prihvaćanje vrednota u Hrvatskoj…“); Hrvoje Damiš („Europo, upoznaj samu sebe!“); Mile Bogović („Ivan Pavao II. – Kultom mučenika i štovanjem žrtava protiv dekristijanizacije i dehumanizacije Europe i svijeta“); Goran Šafradin („Kršćanstvo u Europi pred izazovom migracije“); Ivan Birkić („Đakovačko-osječka nadbiskupija kao korisnik sredstava iz fondova Europske unije“); Marijana Petir („Europska politika danas“); Manda Svirac („Priča o nematerijalnoj kulturnoj baštini…“).

Kolumna za svećenike Žarka Relote nosi naslov „Beskućnici s kućom“; nadbiskup Marin Srakić nastavlja feljton o biskupu A. Akšamoviću; Zvonko Pažin piše peti nastavak Liturgijskih zborovanja na temu „Euharistijsko slavlje prema Misalu iz 1962. i Misalu iz 2020.“, a propovijedi su priredili: Vladimir Delić, Robert Farkaš, Krešimir Čutura te Alberto Maggi/Zdenko Ilić. Euharistijsko klanjanje osmislio je Josip Filipović, a glazbenu građu „Zdravo zvijezdo mora“ Dejan Bubalo. Anita Dučkić Sertić piše o „Duhovnosti kao resursu obiteljima u razvoju otpornosti kad nastupe krizne i teške životne situacije“. Razgovor s povodom nosi naslov „Hrvatska sve više postaje zemlja odredišta i nabave“, a razgovarali smo sa s. Marjolein Bruinen, generalom tajnicom Europske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, koja se dugi niz godina bavi problematikom trgovanja ljudima.

Marina Živić u kolumni za vjeroučitelje piše o „Izazovima i perspektivama hrvatskoga školstva“; Nataša Šantić osmislila je pripremu za sat pod naslovom „Kršćanstvo na hrvatskom jezičnom području u srednjem vijeku“; kateheza za odrasle „Evangelizirati: DA – ali kako?“ Lea Tannera u prijevodu Pavla Madžarevića donosi drugi korak iz priručnika za predavače te primjere za praksu i dodatne tekstove. „Put Križa – put spasenja“ naslov je katehetskog priloga Krešimira Bulata i Alte Pavin Banović, Ivica Čatić razlaže ulomke Markova evanđelja – ovoga puta „Ozdravljenje Petrove punice i mnoštva (Mk 1,29-34)“; a materijal za biblijske zajednice Krešimira Bulata nosi naslov „Osnivač samostanskog života sv. Benedikt“. Dino Klem u Pogledu u knjigu piše o izdanju „Riječ Božja u ljudskom jeziku“ s. Silvane Fužinato i Massima Grillija. 

Informativni dio Vjesnika donosi Poruku pape Franje za XXVIII. Svjetski dan bolesnika (11. veljače), izvješće o središnjem ekumenskom bogoslužju u Osijeku, svetkovini Gospe Brze Pomoći te održanoj Znanstveno-projektnoj konferenciji „Prevencija trgovanja ljudima“. Omot broja donosi izvješća o posjetu nadbiskupa Đure Hranića Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu te blagoslovu nadbiskupijskih vinograda, a tu je i predstavljanje biskupskog štapa iz vremena biskupovanja Petra Bakića o čemu pišu Tomislav Ćurić i Drago Marković. Informacije o Vjesniku Đakovačko-osječke nadbiskupije možete pronaći na mrežnoj stranici http://vjesnik.djos.hr/ . Martina Kuveždanin