„U zajedništvu Kristova poslanja“ – okružnica i poziv na biskupsko ređenje mons. Ivana Ćurića

„U zajedništvu Kristova poslanja“ – poziv na biskupsko ređenje mons. Ivana Ćurića
na Uskrsni (vazmeni) ponedjeljak, 22. travnja 2019. u 16:30 u Đakovu;
– okružnica

 

Svim
svećenicima, redovnicima i redovnicama
i svim vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije

Poštovana braćo svećenici, sva draga braćo i sestre!

S osjećajima radosti i zahvalnosti Gospodinu, nakon 18 godina, ponovno u našoj nadbiskupiji prispijevamo slavlju biskupskoga ređenja. Kao što nam je svima poznato, naš je papa Franjo 11. ožujka ove godine generalnoga vikara naše nadbiskupije, mons. Ivana Ćurića, imenovao đakovačko-osječkim pomoćnim biskupom i naslovnim biskupom Tele. Datum biskupskoga ređenja već je putem medija svima priopćen: Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja 2019., u 16:30 u prvostolnici sv. Petra u Đakovu.

Iako smo svjesni mnogih obveza koje su pred nama u pripravi i slavlju najvećih dana liturgijske godine, Vazmenoga trodnevlja, čvrsto se nadam da ćemo se, upravo u raspoloženju iste radosti Kristova uskrsnuća, kao u svojevrsnom Emausu okupiti u sjedištu naše nadbiskupije u svečanom zajedničkom bogoslužju biskupskoga ređenja.

Stoga ovim pismom sve pozivam na osobiti ovogodišnji Emaus u našoj nadbiskupiji – na slavlje biskupskoga ređenja u Đakovu: sve vas, članove Božjega naroda naše Đakovačko-osječke nadbiskupije, sve svećenike, redovnike i redovnice, bogoslove i sjemeništarce te sve vjeroučitelje.

Sudionici i organizacija hodočašća na slavlje ređenja. Hodočašće na slavlje ređenja organizira se po župama. Stoga posebno vama, dragi i poštovani župnici, preporučujem da na hodočašće potaknete i povedete svoje župljane, i mlađe i starije, a predstojnike i predstojnice redovničkih zajednica molimo da to učine u svojim zajednicama.

Pozivam i molim župnike i rektore crkava da toga dana, ukoliko je potrebno, reduciraju broj dopodnevnih misnih slavlja te otkažu večernje misno slavlje kako bi svećenici mogli koncelebrirati u misi ređenja.

Uvijek nam je radost kad u našim svečanim zajedničkim slavljima sudjeluju predstavnici svih dijelova Božjega naroda, djeca, mladi i stariji, a među njima brojni župni suradnici iz svih dijelova naše nadbiskupije. Ujedno je to i vidljivi znak onog sadržaja što ga je novi pomoćni biskup htio izraziti geslom svoje nove službe: „U zajedništvu Kristova poslanja“, a upravo to geslo pratilo nas je 2003. godine, kad nas je pohodio papa sv. Ivan Pavao II.

Također smo radosni kad se u naša zajednička slavlja uključe i ministranti te skupine u narodnim nošnjama. Ovoga puta, jednim dijelom i zbog osobite ljubavi i zauzetosti novoga biskupa na planu liturgijskoga pjevanja, pozivam da se u slavlje ređenja uključe pjevački zborovi naših župa, kako bi s katedralnim i konkatedralnim zborom, predvodili liturgijsko pjevanje. Predviđene pjesme bit će objavljene na nadbiskupijskim mrežnim stranicama. O dolasku i sudjelovanju pojedinih zborova dobro je prethodno obavijestiti Nadbiskupijski pastoralni centar, odnosno mo. Ivana Andrića osobno.

Prijava i prijevoz hodočasnika. Molimo sve dekane da u svojim dekanatima koordiniraju suradnju župnika i župa, posebno glede organiziranja prijevoza autobusima te drugih vidova ostvarenja ovog hodočasničkoga Emausa u Đakovu.

Župnike, dekane i voditelje zajednica molimo da broj hodočasnika iz svojih župa i dekanata ili zajednica prijave najkasnije do Cvjetnice, 14. travnja 2019., u Tajništvo Pastoralnoga centra (tel. 031/802-227 od 9 do16 sati ili na mail pastoralni.centar@djos.hr).

Dolazak i raspored. Zbog neposredne blizine Uskrsa te prijepodnevne pastoralne zauzetosti svećenika liturgijsko slavlje biskupskoga ređenja planirano je za poslijepodnevni termin. Neka se nastoji predvidjeti dolazak hodočasnika u katedralu malo prije 16 sati. Autobuse će biti moguće parkirati nedaleko trga (parkiralište pored DVD-a i prostori kraj gradske tržnice te druga obližnja mjesta). Svečana sv. misa ređenja započinje u 16:30, a prethodit će joj kraći molitveni pripravni program s uputama od 16 sati. Poslije misnoga slavlja za hodočasničke je skupine dobro predvidjeti i određeno slobodno vrijeme, da se vjernici, budu li to vremenske prilike dopuštale, zadrže na trgu i osvježe u gradskome središtu. U dvorištu katedrale bit će osigurani i dodatni toaletni prostori.

Svećenici koncelebranti. Svećenike molimo da za koncelebraciju ponesu bijelo misno ruho, ako je moguće, i misnicu bijele boje. Oblačenje suslavitelja predviđeno je u prostorijama Nadbiskupskoga doma. Okupljanje i oblačenje suslavitelja započet će u 15:45. Ulazna procesija krenut će iz Nadbiskupskoga doma. Budući da se očekuje veći broj svećenika i biskupa, ulazna procesija svećenika krenut će 10-ak minuta ranije. Raspremanje svećenika poslije misnoga slavlja bit će također u Nadbiskupskome domu.

Duhovna priprava. Biskupskome ređenju na Vazmeni ponedjeljak prethode dani Velikoga tjedna i Vazmenoga trodnevlja, i to su, svakako, središnji sadržaji našeg razmatranja i molitve. Preporučujem da se u te, tako snažne molitvene trenutke, uključi i nakana za blagoslov naše nadbiskupije, novoga pomoćnoga biskupa te svih pastira i vjernika. Za osobno ili zajedničko razmatranje u pripravi za nadolazeće biskupsko ređenje skupina profesora našeg Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta pripravila je tekst prigodne kateheze o značenju biskupske službe u Crkvi. Tekst će biti dostupan na nadbiskupijskim mrežnim stranicama te u Vjesniku

Molitva za novoga pomoćnog biskupa i spomen u euharistijskim molitvama. Preporučujem da se u našim župnim i redovničkim zajednicama u ovo vrijeme moli za našega novog pomoćnoga biskupa Ivana. Neka se također dan biskupskoga ređenja oglasi i zvonima svih crkava naše nadbiskupije, i to na Uskrsni ponedjeljak, nakon podnevnoga Pozdravljenja (u trajanju 10 minuta).

Nakon dana biskupskoga ređenja, a prema smjernicama Opće uredbe Rimskoga misala (br. 149), ime novoga pomoćnoga biskupa nije obvezatno, no slobodno je spominjati u euharistijskim molitvama u misnim slavljima na području naše nadbiskupije, i to uz ime dijecezanskoga biskupa, navodeći najprije službu pomoćnoga biskupa, a potom njegovo ime.

Sadržaj ove okružnice neka svećenici pravovremeno obznane vjernicima u svojim župama.

Svima pozdrav i blagoslov u Gospodinu!

 

Drago Marković                                                      Đuro Hranić
kancelar                                                                 nadbiskup metropolit