Svibanjski Vjesnik

ĐAKOVO (TU) – Vjera i životne krize tema je svibanjskog broja Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije, koji na omotu donos Apel hrvatskih biskupa, izvještaj o II. Nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu te prikaz kapele Bildbaum u Višnjevcu o kojoj piše Tomislav Ćurić.

„Vjera je odluka kojom čovjek relativizira ono što sam razumije kao sigurno kako bi bio slobodan staviti svoj život u ruke Onoga koji uvijek vjeran ostaje, jer ne može sebe zanijekati, te je zato jedini dostojan prave vjere“, ističe urednik Boris Vulić u uvodniku na temu Vjera u budućnost koju Bog daje. Nadbiskup Đuro Hranić piše o Vjeri i krizi srednje životne dobi, Hrvoje Kalem članak je naslovio Ne diktaturi komunikacijâ!, Pavao Brajša piše na temu Stvarnost, odnosi, razgovor, emocije i vrline u braku; Josip Bošnjaković o Krizi očinstva: Zalasku i isparavanju očinstva te ponovnom vraćanju ocu. Maja Jakšić piše o Stresu, sindromu izgaranja i duhovnoj pomoći, a Lovro Kladarić o Pastoralnom doprinosu prevenciji samoubojstava.

Uz 200. obljetnicu rođenja biskupa Strossmayera donosimo poslanicu biskupa Strossmayera „Budite prosjaci za prosjake“ koju je priredio nadbiskup Marin Srakić. Ivica Raguž u Razgovoru s prijateljima zaključuje svoje Razgovore s Michelom de Montaigneuom, Marijo Buljević kolumnu za svećenike je naslovio Samo je stvarnost uvjerljiva, a Elizabeta Matuzović donosi iskustva iz savjetovališnog rada pod naslovom Obitelj i bolest ovisnosti. Zvonko Pažin u Liturgijskim zborovanjima piše o Lomljenju kruha u euharistijskoj molitvi, homiletsku građu pripremio je Robert Farkaš, a euharistijsko klanjanje Josip Filipović, koji predstavlja i Župu sv. Mateja u Viškovcima. Dođi Duše Presveti prijedlog je glazbene građe Ivana Andrića. Antun Oršolić piše o Katehezi krizmanika – problemima rada s mladima; Ana Želinski donosi pripremu za nastavnu jedinicu o svetkovini Tijelova, Sani Gilja katehetsku građu na temu Potvrda – moj osobni odgovor Bogu, Ivica Čatić nastavlja razradu Psalma 1, a Krešimir Bulat za biblijske zajednice donosi temu Susretu konačnog povjerenja: Toma. Ankica Landeka u Pogledu u knjigu predstavlja djelo Vincenza Paglie Prijatelju koji ne vjeruje, dok s. Ana Cvitanušić u prilogu Uz Godinu posvećenoga života piše Redovništvo = radost!.

Svibanjski Vjesnik donosi i poruke pape Franje uz 52. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja te 49. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije, izvješća o ređenju biskupa Ivice Petanjka, proslavi srebrnog biskupskog jubileja nadbiskupa Marina Srakića, kao i čestitku ovogodišnjim svećenicima jubilarcima. M. Kuveždanin