Susret bračnih parova Vinkovačkog dekanata

VINKOVCI (TU) – U župi Presvetog Srca Marijina u Novom Selu pokraj Vinkovaca, 30. listopada održan je jesenski susret bračnih parova Vinkovačkog dekanata, a nazočilo je 24 bračna para. Susret je započeo misom koju je predvodio vlč. Siniša Paušić, dekanatski povjerenik za pastoral braka i obitelji, a koncelebrirao je domaći župnik, fra Ivan Poleto.

 U prigodnoj propovijedi vlč. Siniša pošao je od dijagnoze kršćanskog društva i obitelji koja je evidentno u krizi te na temelju riječi sv. Pavla zaključio kako nema kršćanskog života bez borbe i boja, i to duhovnog boja. No, za taj boj, Bog nas je opremio svojom opremom i osposobio da se borimo protiv Vrhovništava i Vlasti. Evanđeoski ulomak u kojem sv. Luka donosi Isusov plač nad Jeruzalemom koji nije prepoznao trenutak svoga pohođenja, propovjednik je protumačio u povijesnom kontekstu, ali ga je aktualizirao na današnjem Jeruzalemu, novom Izraelu, Crkvi Kristovoj, a osobito našim obiteljima, ističući kako je presudno za uspjeh i uopće opstanak bračnog i obiteljskog života ne živjeti izvan Krista i Crkve. Upravo zajedništvo s Kristom po sakramentima Crkve mora i može biti temelj naše kršćanske egzistencije i plodnog svjedočenja evanđelja, naglasio je vlč. Paušić. Nakon mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje u kojem su bračni parovi još jednom ušli u iskustvo Isusove euharistijske prisutnosti, poklonili joj se te svojim vapajima ispovjedili kako bez Njega – euharistijskoga Boga –  ne možemo.

Drugi dio susreta održao se u župnoj dvorani. Na početku je sve okupljene pozdravio župnik Poleto. Vlč. Paušić naglasio je kako je ovo pripremni susret za Drugi nacionalni dan obitelji kojega je ujedno i najavio, a održat će se iduće godine na Trsatu. Bračni parovi pozvani su sudjelovati i na ovom nacionalnom susretu. Uslijedilo je razmatranje na temu Radosnog naviještanja evanđelja katoličkih obitelji. Polazeći od petog poglavlja Lukina evanđelja, u kojem Isus poziva svoje prve učenike, vlč. Siniša navijestio je kako Isus jednako ulazi u živote vjernika, u svakodnevnicu, i poziva da suradnike. Poziva u djelo evangelizacije, a u tom djelu osobito mjesto imaju katoličke obitelji koje su temeljna stanica kako društva, tako i Crkve. Na primjeru učenika, zaključeno je kako Isus svojom Božjom pedagogijom pristupa svakom čovjeku i želi ga učiniti subjektom evangelizacije.

Treći dio susreta bio je dijaloške naravi, gdje se nastavila razrađivati zadana tema izmjenjujući iskustva i razmišljanja. Razgovaralo se o evangelizaciji unutar obitelji i izvan obitelji, važnosti kršćanske molitve bračnih drugova međusobno i roditelja s djecom, važnosti sakramentalnog života, ulozi majke, ulozi muža i oca u odgoju kršćanske djece, o mjestu i ulozi obitelji u društvu te suradnji i povezanost obitelji sa župom i župnikom.

Nakon gotovo sat vremena rasprave vlč. Siniša zaključio je susret zahvalom svima koji su se odazvali Isusovu pozivu preko svojih župnika i došli na ovaj susret. Istaknuo je nadalje „kako su bračni parovi, okupljeni Isusovi izabranici, i premda su se kao Petar ponekad htjeli opravdati od ovog poziva i poslanja govoreći – ´Idi od mene Gospodine, ja sam ti grešan čovjek´, ostaje evidentnom činjenica da Isus ipak nema drugih nogu i ruku do li naših. I upravo nas želi učiniti ribarima ljudi. Stoga nema nam druge, nego poučeni i potaknuti primjerom svetih apostola ostaviti sve i poći za Isusom“.  Josipa Turkalj