Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u Požegi

POŽEGA (TU) – U Biskupskom domu u Požegi 28. svibnja 2019., pod predsjedanjem đakovačko-osječkog nadbiskupa metropolita Đure Hranića, održana je Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. Na sjednici je sudjelovao metropolit u miru Marin Srakić, domaći biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović, pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić te kancelari navedenih biskupija: Srijemske Marko Loš, Đakovačko-osječke Drago Marković i Požeške Ivan Popić.

Nakon molitve biskup Antun uputio je pozdrav biskupima i kancelarima, istaknuvši eklezijalno značenje održavanja biskupske skupštine u Požegi. Kazao je da ovih uskrsnih dana liturgijska čitanja izvješćuju kako su apostoli u onodobnoj društvenoj stvarnosti  jednostavno naviještali Isusa Krista, „Uskrsno je“, „Otac ga je uskrisio od mrtvih“ i svjedočili kako je on jedino ime po kojem se možemo spasiti. U snazi Duha Svetoga, obraćenjem, vjerom i krštenjem uvodili su ljude na višu razinu postojanja, izgrađivali zajedništvo Crkve. Biskup je istaknuo kako je to potrebno nastojati i danas u našem hrvatskom društvu te uskrsnom optikom promatrati zbivanja kojih smo dionici, biti svjedoci Isusove pobjede nad grijehom i smrću, smisla i punine našeg postojanja. Spomenuo je da u tom smislu valja razmatrati i pitanja koja je pokrenuo papa Franjo u svom Motu propriju „Vi ste svjetlost svijeta“, čije su odredbe na dnevnom redu današnje Skupštine. 

Zahvaljujući na pozdravu, nadbiskup metropolit Đuro Hranić ustvrdio je kako nas Isusova pobjeda nad smrću snažno potiče da budemo njegovi dokraja, a to počesto znači biti lud u očima svijeta, prividni gubitnik i progonjen. No, nemamo drugoga puta osim Isusa Krista Raspetoga i Uskrsnuloga. Spomenuo je kako nam i zajednička nastojanja na metropolijskoj razini pomažu da  sebe kritički promatramo, obnavljamo i čistimo  u Crkvi – koja je sveta jer je Božje djelo – ali i grješna – jer su u njoj konkretni ljudi sa svim svojim manama, slabostima i nedostatcima – i da budemo svjetlo u svijetu.

Uslijedilo je čitanje zapisnika prethodne sjednice, održane u Srijemskoj Mitrovici 28. ožujka o.g., a pripremio ga je kancelar Srijemske biskupije Marko Loš. Biskup Ivan Ćurić potom je predstavio Motu proprij pape Franje „Vos estis lux mundi“ s normama o postupanju u slučaju kleričkoga spolnog zlostavljanja maloljetnika. Posebnu pozornost biskupi su posvetili pitanju uspostave određenih struktura u svakoj biskupiji koje traži spomenuti dokument, a trebaju omogućiti lakšu prijavu eventualnih slučajeva kleričke pedofilije te su zaključili da će svaka biskupija provesti navedenu odredbu u okviru svojih specifičnosti i mogućnosti. Razmotrili su i druge odredbe koje donosi ovaj dokument, napose zadaće metropolita i mjesnih ordinarija. Pokrenuli su projekt prevencije u katoličkim školama s obzirom na spolno zlostavljanja, uključujući i vjeroučitelje u javnim školama.

Sudski vikar Požeške biskupije Želimir Žuljević predstavio je nacrt dokumenta koji donosi konkretne mjere koje treba provoditi u katoličkim školama, a predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda Ivica Pažin pripravio je građu glede vjeroučitelja u javnim školama. Biskupi su im povjerili zadaću da dorade svoje prijedloge, koji će biti predani na razmatranje članovima Hrvatske biskupske konferencije na njihovu zasjedanju iduće jeseni. U posljednjem dijelu sjednice biskupi su se osvrnuli na određena aktualna pastoralna i personalna pitanja.