Siječanjski Vjesnik s temom „Duhovno vodstvo“

ĐAKOVO (TU) – Siječanjski broj Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije obrađuje temu „Duhovno vodstvo“, a urednik doc. dr. Boris Vulić u svom uvodniku „Pronaći svoga Ananiju“ piše: „Puno puta ponizna poslušnost Bogu i Crkvi znači tvrdu poslušnost duhovnom vodstvu.” Uz zahvalnost svim suradnicima i čitateljima, urednik ističe kako ovim brojem časopis za pastoralnu formaciju Đakovačko-osječke nadbiskupije ulazi u 148. godinu izlaženja te će i ovo godište sadržavati sve dosadašnje rubrike. Među njima izdvajamo kolumnu za svećenike te za vjeroučitelje i katehete, sada iz pera župnika Žarka Relote i vjeroučiteljice Marine Živić, kao i kateheze za odrasle koje priređuje preč. Pavao Madžarević.

U svom uvodniku đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić pisao je pod naslovom „Može li župnik odustati od službe ispovjednika i duhovnoga vođe svojih župljana?“, a o temi broja pisali su i: Karlo Višaticki („Duhovno vodstvo u teoriji i praksi“); Davor Vuković („Svećenik – duhovna osoba ili duhovna karikatura?“); Ivan Cindori („Odlike duhovnog vođe“); Davor Šimunec („Nema duhovnosti bez duhovnog vodstva“); Kata s. Amabilis Jurić („Duhovno vodstvo vjernika, s posebnim osvrtom na vjeroučitelje“); Antun Japundžić („Značenje i uloga staraca u istočnoj kršćanskoj duhovnosti“); fra Željko Barbarić preveo je članak Mary Beth Werdel („Odgajati Petera: Što sam naučila o vjeri od svog sina?“)

U kolumni za svećenike fra Žarko Relota piše pod naslovom „Neka se čuje i moj glas“; nadbiskup u miru Marin Srakić nastavlja feljton o biskupu Akšamoviću; Zvonko Pažin nastavlja pisati o „Euharistijskom slavlju prema Misalu iz 1962. i Misalu iz 2002.“ (4), propovijedi su priredili Josip Bošnjaković, Mario Brkić i Tomislav Ćurić, euharistijsko klanjanje Josip Filipović, a glazbeni prilog pod naslovom „Radošću velikom“ Dejan Bubalo. U rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište Josip Bošnjaković piše kako „Duhovnost pridonosi otpornosti obitelji u suočavanju sa životnim poteškoćama“; u Razgovoru s povodom razgovarali smo s kancelarom Nadbiskupskog ordinarijata Đakovačko-osječke nadbiskupije Dragom Markovićem.

U kolumni za vjeroučitelje Marina Živić promišlja „Treba li vjeroučiteljima duhovna pratnja?“; Ana Želinski osmislila je pripremu za vjeronaučni sat pod naslovom „Učimo moliti Oče naš“; Pavao Madžarević preveo je priručnik Lea Tannera te donosi prvi dio pod naslovom „Evangelizirati: DA – ali kako?“; Krešimir Bulat priredio je katehetski materijal za krizmanike na temu „Kakvo je kraljevstvo Božje?“ te za biblijske skupine na temu „Ispovijest života – sv. Augustin“. Ivica Čatić iz Evanđelja po Marku razlaže „Ozdravljenje opsjednutoga u sinagogi (Mk 1,21-28)“; dok Dino Klem u rubrici Pogled u knjigu predstavlja knjigu Ivice Raguža „Samovanja s prijateljima. Ignacije – Job – Franjo“.

Informativni dio Vjesnika donosi prilog Varaždinske biskupije o ređenju biskupa Bože Radoša, raspored kanonskih vizitacija, imenovanje članova Nadbiskupijskog ekonomskog vijeća, raspored molitvenih susreta tijekom Ekumenske molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Osijeku; kao i izvješća o svečanom otvorenju i blagoslovu Obiteljskog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije, proslavi Dana grada Osijeka, blagoslovu orgulja u Ivanovcu, Nedjelji bračnih jubileja te ostalim nadbiskupijskim i župnim pastoralnim susretima. Omot broja, uz promjenu naslovnice, donosi vijest o dodijeli Zlatne plakete „Grb grada Osijeka“ Caritasu Osijek, akcijskoj prodaji Misnih vina, a Tomislav Ćurić i Drago Marković predstavljaju povijesnu i umjetničku vrijednost biskupskih štapova u vlasništvu Đakovačko-osječke nadbiskupije. U ovom broju pišu o najstarijem u nizu biskupskih štapova, onome biskupa Petra Bakića iz 1724. godine. M. Kuveždanin