Rukopoložen novi biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj

HRASTIN (TU) – U kalvinskoj crkvi u Hrastinu u petak, 19. siječnja održano je svečano bogoslužje tijekom kojega je gospodin Petar Sen, novoizabrani biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj rukopoložen za biskupa i uveden u službu. Uz brojne reformirane biskupe i svećenike iz Hrvatske i inozemstva, napose iz Mađarske, slavlju nazočili i mons. Đuro Hranić, nadbiskup metropolit đakovačko-osječki, mons. Antun Škvorčević, požeški biskup i predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, preč. Petar Ćorluka, vladislavački župnik i dekan, Ivan Popić kancelar Požeške biskupije, Dario Hrga tajnik Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu te Robert Almaši župni vikar konkatedralne Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku. 

Bogoslužjem je predsjedao gospodin István Szabó Bogárdi, biskup Podunavske biskupije sa sjedištem u Budimpešti i predsjednik Sinode Mađarske reformirane Crkve, a obred rukopoloženja predvodio je dr. Béla Kató, kalvinski biskup Erdelja u Rumunjskoj. U obredu posvećenja sudjelovali su i kalvinski biskupi iz Mađarske, Slovačke i Vojvodine. Nakon biskupskog rukopoloženja u službu je uveden i glavni staratelj Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj Josip Kel. Njih dvojica su zajedno izabrana na Sinodi Reformirane kršćanske kalvinske Crkve koja je održana 14. studenoga 2017. u Lugu u Baranji te čine Predsjedništvo Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj. Novi biskup Sen, čiji će mandat trajati šest godina, zamijenio je na tome mjestu svog prethodnika Lajosa Csátija Szabóa. 

U nizu čestitara novoizabranom biskupu Senu obratio se i predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, biskup Škvorčević: „Veleštovani gospodine biskupe Petre Sene! Želio bih u ovoj svečanoj prigodi podsjetiti na Isusove riječi: ‘Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime’ (Iv 15, 16). Svjedoci smo različitih izbora u našoj svakodnevici: interesnih, časnih, nepoštenih, s dobrim ili promašenim ishodom. Navedene Isusove riječi usmjeruju našu pozornost na njegov način biranja. Na vrhuncu poslanja, prije svoje muke, smrt i uskrsnuće Gospodin uvjerava učenike kako ih je izabrao ljubavlju koju žive Otac i Sin u snazi Duha Svetoga. Podsjeća kako ih bira vlastitom inicijativom, nezasluženo, prije ikakva njihova htijenja, te da između sebe i njih uspostavlja onaj odnos ljubavi koji postoji između Oca i Sina. Naziva ih prijateljima, jer im je objavio sve što je čuo od Oca. Taj Isusov izbor pokretač je učeničke slobode,  vjere kao odgovora na Gospodinovu inicijativu. U svetom krštenju, temelju zajedništva Crkve, postali smo dionicima Božje ljubavi koja nas je u Isusovu križu izabrala da budemo njegovi prijatelji. Biti Isusov prijatelj, više je nego biti učenik i polazište je svakog našeg ljudskog biranja u Crkvi.

Veleštovani gospodine biskupe Sene! Usuđujem se u svjetlu navedenih Isusovih riječi promatrati i Vaše rukopoloženje za biskupa Reformirane kalvinske kršćanske Crkve u Hrvatskoj. Prije nego li Vas je Vaša zajednica vjernika izabrala za spomenutu službu, svaki njezin pojedinac je snagom Isusove ljubavi na križu u krštenju uspostavljen u odnos prijateljstva s njime, postao dionikom  Božjega trojstvenog života, članom zajedništva Crkve. Birani ste iz svijesti te ljubavi, koja ne može pogriješiti. Stoga Vam u svoje vlastito ime, u ime Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog, te u ime nazočnog mons. Đure Hranića, đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita od srca čestitam izbor i uvođenje u službu predstojnika Reformirane kalvinske kršćanske Crkve u Hrvatskoj. Izabrala Vas je Isusova ljubav, razlivena u srcima vjernika, te stoga Vaša služba nadilazi konfesionalne granice. Prepoznajemo Vas u tom svjetlu vjere  te se radujemo što ćete – nošeni snagom Isusova Duha – djelovati na dokidanju podjela, promicanju povjerenja, na prihvaćanju svih krštenih kao Isusovih prijatelja, na izgrađivanju zajedništva.

Ukazujući na znakovitost što je Peter Sen u biskupsku službu postavljen na početku Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana, izrazio je nadu da će novi kalvinski biskup „nastaviti ekumenskim stopama osobito poštovanog biskupa Endre Langa, kojemu zahvaljujem za dugogodišnja iskrena ekumenska nastojanja i bratsku povezanost. Svim članovima Reformirane kalvinske kršćanske Crkva u Hrvatskoj čestitam na Vašem izboru i rukopoloženju. Neka Vas u službi koju započinjete prati Bog svojim blagoslovom i udijeli uspjeh svim Vašim plemenitim nastojanjima“, zaključio je mons. Škvorčević.

Izvor: 034portal.hr