Rujanski Vjesnik

ĐAKOVO (TU) – „Opći poziv na svetost“ tema je rujanskog broja Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije, čiji omot donosi fotogaleriju proslave Velike Gospe u marijanskim svetištima. U svom uvodniku pod naslovom „Mladice Vinograda“ urednik doc. dr. Boris Vulić ističe: „Svi smo mi, na ovaj ili onaj način, svjedoci da je Božji opći poziv na svetost više odbijan, nego prihvaćen. A može biti drukčije i za sve nas spasonosnije. Zbog toga u novoj pastoralnoj i katehetskoj godini poželimo, ostvarujmo i drugima dajmo Crkvu koja je u pravu tamo gdje je naše ja u krivu: gdje je naše gledište djelomično ili krnje, gdje su naše navike i stavovi u krivu. U zajedništvu takve Crkve sigurno smo na putevima Bogu milog odgovora na njegov jedini poziv – da budemo sveti i bez mane pred njim (Ef 1,4).“

O temi broja pisali su: s. Silvana Fužinato („Sveti budite! Jer sam svet ja, Jahve, Bog vaš“); Branko Murić („Opći poziv na svetost“); Sani Gilja („Pozvani na svetost“); Igor Grubišić („Božji poziv – biti svet“) te Ivan Bassi („Svetost pred sveopćom profanacijom i Hadjadjova načela slavne fizike“). Broj donosi i Poruku predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju mons. dr. Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019. pod naslovom „Gdje je Bog velik, velik je i čovjek“. Mons. Marin Srakić započeo je niz članaka na temu „Starokatolici u Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji“.

U Marginalijama, kolumni za svećenike, Ivan Žižić piše pod naslovom „Krhkost i snaga“, Zvonko Pažin analizira misne molitve i izabrana misna čitanja blagdana sv. Marije Magdalene. Propovijedi su priredili: Davor Vuković, Antun Japundžić, Josip Ivešić, Zvonko Pažin i Đurica Pardon; euharistijsko klanjanje Josip Filipović, a glazbenu građu „Pustite dječicu k meni“ Dejan Bubalo. „Emocionalna inteligencija i logoterapija“ naslov je članka Anite Strujić Vladanović, dok s. Karolina Pitinac predstavlja djelovanje „Milosrdnih sestara sv. Križa u Donjem Miholjcu i Belišću“.

Ana Volf u kolumni za vjeroučitelje piše na temu „Vjeronauk u eksperimentalnoj Školi za život“. Pripremu za srednjoškolski sat vjeronauka osmislila je Nataša Šantić, katehetski prilog za krizmanike „Duh Božji nas vodi i okuplja“ te materijal „Misijsko djelovanje ostalih apostola, Petar i Filip“ za biblijske skupine priredio je Krešimir Bulat. Ivica Čatić piše o ulomku iz Evanđelja po Ivanu „Uhićenje i ispitivanje pred velikim svećenikom (Iv 18, 1-27)“, a Dino Klem predstavlja Zbornik radova „Sakrament bolesničkog pomazanja“ koji su uredili Ivica Komadina i Adolf Polegubić.

Informativni dio Vjesnika, između ostaloga, donosi Izjavu Komisije „Iustitia et Pax“ HBK-a „Izazovi migrantske krize u europskom prostoru“, zatim poziv na sudjelovanje na Teološko-pastoralnom seminaru za svećenike od 12. do 14. rujna te popis imenovanja i razrješenja svećenika. Tu je i čestitka hrvatskim reprezentativcima nadbiskupa Hranića, kao i izvješća o međunarodnom hodočašću ministranta u Rim, proslavi 10. obljetnice ustanovljenja Đakovačko-osječke metropolije u tekijskom svetištu i blagoslovu novoga sjedišta Župe bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu u kojoj se nalazi i ophodni (procesijski) križ prikazan na omotu, a o kojemu piše Anđelko Odak. M. Kuveždanin