Radionice Bračnog i obiteljskog savjetovališta

OSIJEK (TU) – Uz potporu Grada Osijeka, a u organizaciji Bračnog i obiteljskog savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, održana je u srijedu, 28. kolovoza treća radionica u sklopu programa “Umijeće bračne ljubavi” na temu Uloge bračnih partnera u braku, dok je u četvrtak, 29. kolovoza održana treća radionica u sklopu programa „Škola uspješnijeg roditeljstva“ Ostvarivanje discipline postavljanjem granica.

Uloge bračnih partnera u braku

Sudionici radionice aktivno su sudjelovali i iznosili žive primjere iz svoga bračnog odnosa. Predavanje su posjetili bračni parovi s dugačkim bračnim stažem, kao i oni koji su nedavno stupili u brak, stoga je bilo zanimljivo čuti na koji je sve način moguće organizirati bračne uloge, ali i kako postići zadovoljstvo oba partnera. Svi su sudionici izrazili slaganje s tezom kako oba bračna partnera trebaju sudjelovati u kućanskim poslovima i odgoju djece te istaknuli – iako su se uloge muškarca i žene u suvremenom društvu promijenile u bračnom je odnosu najvažnije pomagati jedno drugome te pokazati razumijevanje i poštovanje prema ulogama koje je naš partner preuzeo. Sljedeća radionica održat će se 25. rujna 2019. u 17 sati, a bit će posvećena bračnoj (ne)stabilnosti. 

Ostvarivanje discipline postavljanjem  granica

Radionicu su posjetili i očevi i majke, što je doprinijelo dinamičnoj raspravi i opuštenoj, prijateljskoj atmosferi. Svi su sudionici iznosili primjere iz svoga roditeljskog života te smo pokušali pronaći način kako se nositi s pojedinim situacijama nepoželjnog ponašanja djece. Zaključak radionice jest kako na pojavu nepoželjnog ponašanja, kao i na njegovo ublažavanje ili uklanjanje utječe mnoštvo čimbenika poput obilježja same situacije, karaktera roditelja i djeteta, njihovog trenutnog raspoloženja, ali i načina na koji su dosada rješavane slične teškoće. Važno je biti dosljedan, djetetu pokazati kako može ispraviti pogrešku te ga naučiti kako će postupati ubuduće u sličnim situacijama. Radionica s temom Emocionalni i socijalni razvoj djece održat će se 26. rujna 2019. u 17 sati. A. Kovač Mišura/E. Matuzović