Proslavljena 24. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade

OSIJEK (TU) – Dana 29. travnja svečano je obilježena 24. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade “Kune”. Tom prigodom u crkvi sv. Mihovila u osječkoj Tvrđi proslavljena je misa zadušnica kojoj su nazočili pripadnici tadašnje 3. gardijske brigade i drugih postrojbi aktivnih tijekom Domovinskoga rata, obitelji poginulih, nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja, predstavnici Zapovjedništva za obuku i doktrinu u Osijeku, Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade iz Vinkovaca, Policijske uprave Osječko-baranjske, te predstavnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. 

Misu je predvodio vojni kapelan Zapovjedništva za obuku i doktrinu u Osijeku vlč. Ante Mihaljević. Svima je u pamet pozvao Božju snagu i Božju mudrost. “Slavimo obljetnicu Brigade točno u polovini uskrsnoga vremena slušajući Božju riječ koja nas hrabri, poučava, savjetuje, opominje i usmjerava. Dana nam je da bi mi svoj duh jačali, krijepili i osvježavali. Svima nama treba utjehe, osvježenja, ohrabrenja, nadahnuća i usmjerenja. Tražimo savjete od mudrih ljudi, no svjesni smo da je najbolji savjet onaj koji nam Bog daje. Crkva želi da slušajući Božju riječ kroz sedam tjedana uskrsnoga vremena učimo slaviti Uskrs i Uskrsloga, da se učimo uskrsavati. Ima puno stvari kojima nije mjesto u uskrslom čovjeku – osobi koja je prihvatila Isusa Krista uskrsnuloga kao princip i nadahnuće svoga života. Valja nam otvorenim srcem i duhom slušati Božju riječ i učiti se slaviti Krista uskrsnuloga, te živjeti po njegovom uzoru, primjeru i poticaju”, rekao je u propovijedi vlč. Mihaljević.

Osvrćući se na poruku Svetog Oca, koji ističe kako vjernici u svom životu trebaju osvježiti i obnoviti stvarnost posta i pokore, kapelan Mihaljević upitao je: “Kada donosimo važne odluke za naš osobni život, život naših obitelji, naše Domovine i našeg naroda, tražimo li na takav način od Boga savjet kroz post, molitvu i osluškivanje Božje poruke?” Istaknuo je kako je životno važno shvatiti da kao što su iz dubine svoga bića od Boga tražili snagu, nadahnuće, jakost, utjehu i vjeru 1991. godine, da jednako tako od Boga isto tražimo i danas, kako bi znali pravilno djelovati i živjeti. “Ne postoji stvarnost koja bi smjela zasjeniti naš život ako čvrsto vjerujemo u Krista Uskrsnuloga”, zaključio je vlč. Mihaljević.

Nakon mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće te je održana zajednička molitva kod spomen-obilježja palim braniteljima u Sveučilišnom kampusu u Osijeku, gdje je organizirano i zajedničko druženje. Cjelokupnu svečanost uveličao je dječji pjevački zbor Osnovne škole Augusta Šenoe iz Osijeka.

Treća gardijska brigada osnovana je 29. travnja 1991. godine kao odgovor na veliku premoć srpskih pobunjenika u naoružanju i tehnici budući da ih je od samoga početka opremala i naoružavala regularna vojska države Jugoslavije s nakanom okupacije Hrvatskog državnog teritorija. Iste godine postrojba je bila angažirana u obrani sela i gradova Istočne i Zapadne Slavonije, a među najznačajnije treba istaknuti obranu grada Osijeka, Vukovara i Vinkovaca, kao i obrambene aktivnosti na Okučanskom bojištu. Postrojba je bila angažirana i na području južnog bojišta u obrani Zadarskog zaleđa 1993. godine, te je sudjelovala u operaciji “Bljesak” na jednom od značajnijih pravaca i operaciji obrane grada Osijeka “Feniks” i “Zid” 1995. godine. 3. gardijska brigada bila je aktivna do 2002. godine, kada je spajanjem s 5. gardijskom brigadom osnovana 3. gardijsko oklopno-mehanizirana brigada. Darko Boban