Proslavljen Dan vojne kapelanije Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku

OSIJEK (TU) – Kako djelatnici Hrvatske vojske i Policije, zajedno sa svojim obiteljima 12. svibnja hodočaste na 57. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes, u petak 8. svibnja proslavljen je Dan vojne kapelanije Svetog Leopolda Bogdana Mandića i zaštitnika Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” (ZZOD) u Osijeku. Slavlju su nazočili dekan Osječkog dekanata vojne biskupije i vojni kapelan u Vinkovcima vlč. Alojz Kovaček, vojni kapelan u Požegi vlč. Željko Volarić, vojni kapelan u Đakovu p. Drago Majić, policijski kapelan u Osijeku p. Željko Rakošec, policijski kapelan u Sl. Brodu vlč. Davorin Anđić, ravnatelj Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku p. Sebastijan Šujević, vlč. Ivan Štivičić, župnik župe Kraljice Svete Krunice Nova Gradiška, predstavnici zapovjedništava i uprava koje djeluju na području grada Osijeka sa svojim djelatnicima, predstavnici bojni “Sokolovi” i “Pume” iz Našica, te domaćini brigadni general Blaž Beretin i vojni kapelan vlč. Ante Mihaljević.

Zapovjednik ZZOD-a brigadni general Blaž Beretin pozdravio je nazočne, izrazio dobrodošlicu i svim djelatnicima čestitao ovaj dan, rekavši kako se Sveti Leopold nije htio odreći svoga hrvatskog identiteta, a njegova vjera i domoljublje neka budu nadahnuće i trajni uzor pripadnicima Oružanih snaga, sinovima našeg naroda i Katoličke Crkve. Svim djelatnicima Zapovjedništva za obuku i doktrinu i pripadnicima ove vojne kapelanije čestitao je Svetkovinu Leopolda Bogdana Mandića, zaželio da se u miru proslavi današnji blagdan, te zamolio vlč. Alojza Kovačeka, izaslanika Vojnog ordinarija mons. Juraja Jezerinca, da misno slavlje prikaže za sve poginule hrvatske branitelje, djelatnike ZOD-a i našu Domovinu, te zahvalio svima koji su svojom nazočnošću uveličali ovo slavlje.

“Svatko od nas nosi određeni dio odgovornosti za drugoga i pozvani smo svoje talente staviti u službu drugih. Bog je taj koji blagoslivlja i svojom milošću osposobljuje da svoju službu u evanđeoskome duhu izvršavamo na korist drugima sami posvećujući svoj život Bogu i ljudima. Sveti Leopold neka i nama bude izvor nadahnuća i ustrajnosti u našoj službi da i naše čovjekoljublje, bogoljublje i domoljublje bude nepatvoreno i istinsko kroz ponizno služenje Bogu i ljudima na slavu Oca nebeskoga”, poručio je u propovijedi vlč. Kovaček.

Misno slavlje svojim pjevanjem uveličali su učenici Isusovačke klasične Gimnazije u Osijeku, a završeno je riječima zahvale domaćina vojnog kapelana vlč. Mihaljevića na zajedničkoj molitvi braći svećenicima, zapovjedniku i svim suradnicima na potpori. Zamolio je okupljene da ponesu sa sobom poruku da Bog ne gleda na veličinu čovjeka, nego gleda na njihova srca, dušu i duh, te da uvijek imaju srce otvoreno Bogu, srce spremno primiti Božju milost i posredovati Božju milost svijetu u kojemu živimo. Darko Boban