Proslava svetkovine Preslavnog Imena Marijina u istoimenoj osječkoj župi

OSIJEK (TU) – Osječka donjogradska župa proslavila je 12. rujna svetkovinu Preslavnog Imena Marijina – svoj crkveni god. Zbog situacije koja je zahvatila cijeli svijet, ovogodišnja trodnevnica i sama svetkovina bili su skromnije obilježeni, ali sa svakodnevnom molitvom na nakanu protiv pandemije. Prve večeri trodnevnice, u srijedu 9. rujna, krunicu i svetu misu predvodio je isusovac p. Hrvoje Juko. U propovijedi se dotaknuo Blaženstava kao Isusovog duhovnog profila i naglasio da se moramo suobličiti Isusovom životu. „Ne živim više ja, već Isus u meni“, naglasak je p. Hrvoja.

U četvrtak je molitvu krunice, svetu misu i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom predvodio donjogradski župnik preč. Ivan Jurić, a u petak, na dan posvete župne crkve, misu je predvodio novoimenovani župni vikar vlč. Nino Perica. Prije mise, uz sudjelovanje župnog zbora mladih, župna zajednica molila je pjevanu večernju – vespere.

Na samu svetkovinu svete mise predvodili su župnik Jurić, vlč. Josip Janković, svećenik u mirovini koji živi na teritoriju župe, župnik vikar Perica te isusovac p. Siniša Štambuk. Predvodeći misno slavlje u 11 sati, vlč. Nino Perica među ostalim je istaknuo: „Treba priznati svetost Bogorodice iznad svih ljudi. Ime obuhvaća jednu dublju razinu same osobe sa svom njezinom osobnošću. Svaka naša molitva, svako naše zazivanje Marijinog imena naše je čašćenje nje same. Jer Mirjam znači ljubljena i Bog, odnosno od Boga ljubljena.“ Mirena Zake