Proslava Snježne Gospe

????????????????????????????????????

PETROVARADIN/OSIJEK (TU) – U ponedjeljak, 5. kolovoza 2019. u svetištu Gospe Tekijske u Srijemskoj biskupiji svečano je proslavljen blagdan Snježne Gospe – Velike Tekije, a ovaj blagdan proslavljen je i u Osijeku, u kapelici Gospe Snježne u Donjem gradu.

Petrovaradin

Slavljena su četiri euharistijska slavlja, u 8 sati na njemačkom jeziku, u 9 sati na mađarskom jeziku te na hrvatskom jeziku u 11 i 19 sati. Sama činjenica da se euharistijska slavlja slave na nekoliko jezika svjedoči da proslava Gospe Tekijske želi okupiti sve vjernike, bez obzira na jezik kojim govore, što je jasno svjedočanstvo jedinstva Katoličke Crkve. O tome također svjedoči veliki broj hodočasnika koji su, predvođen svojim pastirima, pristigli iz župa Srijemske biskupije, Beogradske nadbiskupije, Subotičke biskupije te vjernika iz Hrvatske, kao i vjernika Istočnog katoličkog obreda.

Svečano pontifikalno euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je  hvarski biskup Petar Palić, u zajedništvu sa srijemskim biskupom Đurom Gašparovićem, beogradskim nadbiskupom i metropolitom Stanislavom Hočevarom, mons. Fabijanom Svalinom, ravnateljem Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa, vlč. Ivanom Rajkovićem, rektorom biskupijskog svetišta Gospe Tekijske te brojnim svećenicima koji su doveli svoje župljane na hodočašće. Prije početka euharistijskog slavlja, sve nazočne – biskupe, svećenike i vjernike – pozdravio je rektor Rajković, poželjevši dobrodošlicu u staro srijemsko svetište.

Započinjući euharistijsko slavlje mons. Palić pozvao je okupljene da se još jednom približe Bogu i svoj život stave pod zagovor „stoljetne čuvarice Srijema i srijemskog svetišta“. U nadahnutoj homiliji pozvao je na razmišljanje o kvaliteti vjerničkog života, u čemu nam Blažena Djevica Marija može biti velikim uzorom. Ona prihvaćajući Božji plan Spasenja, postaje donositeljica Boga, Spasitelja, Mudrosti. To je put vjere kojim se i mi trebamo uputiti te put koji će nas dovesti do potrebne mudrosti i straha Božjeg, rekao je mons. Palić te uputio: „Marija je žena koja je izabrana da donese Boga u svijet. Nebo ne ostaje zatvoreno u sebi. Bog se objavljuje, ne ostavlja ljude prepuštene njihovoj sudbini. Marijin život potiče i pitanje u našem srcu: nosimo li mi Boga danas ovom našem svijetu? Jesmo li kadri u tami pružiti svjetlo, onima koji ne poznaju put pomoći da pronađu put. Okupljeni danas ovdje u svetištu Gospe Tekijske želimo moliti Marijin zagovor, da nas po njezinu zagovoru Gospodin oslobodi straha, kako bismo živjeli svoj život u punini i bili spremni ostvariti poslanje koje nam Bog daje. Znamo da strah paralizira i tamo gdje je strah nema slobode. Želimo moliti Marijin zagovor kako bismo u poniznosti svoga srca mogli prihvatiti poticaje Duha Božjega, pa i onda kad u potpunosti ne razumijemo Božji plan s nama i kad on ne odgovara našoj predodžbi. Marijin zagovor želimo moliti i kako bismo u vjeri i radosti prihvatili Božju volju.“ Euharistijsko slavlje, svojim pjevanjem su animirali članovi župskog zbora Župe Presveto Trojstvo iz Srijemskih Karlovaca.

Na kraju euharistijskoga slavlja prisutne je pozdravio srijemski biskup Gašparović te je svima izrazio dobrodošlicu u drevno tekijsko svetište te radost zbog svjedočanstva vjere koje je pokazano i ovim hodočašćem. Uz njega, svoju riječ uputio je i mons. Hočevar te je pozvao vjernike da se ugledaju na tako brojne vjerske primjere, kojima obiluje mjesec kolovoz. Euharistijsko slavlje završeno je svečanom procesijom tijekom koje je lik Majke Božje Tekijske svečano unesen u crkvu.

Ivica Zrno/foto: Luka Saboci

Osijek

U osječkom Donjem gradu još od 1704. godine nalazi se crkva posvećena Gospi Snježnoj. Unutrašnjost kapelice ovih dana je obnovljena te je postavljeno 16 vitraja na kojima su prikazani likovi Gospe iz svih hrvatskih svetišta. A u ponedjeljak, 5. kolovoza 2019. na sam blagdan Gospe Snježne slavljena su tri misna slavlja na kojima je nazočilo mnoštvo Donjograđana, ali i Osječana iz drugih dijelova grada.

Misu u 8 sati predvodio je domaći župnik i dekan Osječkog istočnog dekanata preč. Ivan Jurić, misu u 10 sati domaći župni vikar Ante Lučić, a središnje večernje misno slavlje u 18:30 predvodio je preč. Ivan Lenić, dekan Slavonskobrodskog dekanata i župnik Župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Misno slavlje svojim pjevanjem uveličao je Mješoviti zbor donjogradske Župe Preslavnoga Imena Marijina.

Preč. Lenić u svojoj propovijedi istaknuo je kako Isusova ljubav nema granica te nas On nikako ne želi ostaviti kao siročad, već nam s križa kao veliki dar – ostavlja svoju Majku. Vjernici Osijeka Gospu Snježnu nazivaju i „Donjograđankom“ te „svojom susjedom“ jer kad god se pojavi kakva potreba Ona je uvijek tu – u tihom svetištu ovoga grada. Mirena Zake