Proslava Krista Kralja u Srijemskim Karlovcima

SRIJEMSKI KARLOVCI (TU) – Župa Presvetog Trojstva u Srijemskim Karlovcima svečano je 23. studenoga proslavila svetkovinu Krista Kralja u Kapeli Gospe od mira. Svečano misno slavlje predvodio je srijemski biskup, mons. Đuro Gašparović, a u koncelebraciji su bili vlč. Stjepan Barišić, župnik župe Uzvišenja sv. Križa u Petrovaradinu i vlč. Marko Lončar, domaći župnik.

 

U homiliji biskup Gašparović je istaknuo kako je Krist Kralj, ali njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta, sa zemaljskim kraljevima ima zajedničko samo ime, a sve drugo je u suprotnosti s onim što mi pod službom “kralj” podrazumijevamo. U Kristu Kralju ispunjava se Božja pravednost, ljubav i milosrđe. “Koliko smo u sebi ljubavi nosili i prema njoj djelovali bit će jedino važno kada Krist kao kralj i sudac ponovno dođe među nas”, naglasio je biskup i poručio da otvorimo oči za naše bližnje, posebno za one koji trebaju našu pomoć. „Sve što učinimo za Kristovo ime, činimo za ostvarenje njegovog kraljevstva ljubavi i mira. Ne smijemo prezirati drugoga jer tada preziremo Krista. Ne gazimo ljubav drugoga čovjeka jer tada gazimo Kristovu ljubav prema nama. Gdje vlada zakon mržnje i osvete, priklanjamo se zakonu Kristovih mučitelja. U našim djelima priklonimo se Kristu i nemojmo se od njega udaljavati”, naglasio je mons. Gašparović.

Ovom misom obilježena je i proslavljena i Nedjelja bračnih jubileja, kako je potaknuo i pozvao sve župne zajednice srijemski biskup. To je bila prigoda da se iskoristi ova pastoralna mogućnost u okviru cjelokupne pastoralne skrbi za brak i obitelj u svim župnim zajednicama Srijemske biskupije. Prisutnim jubilarcima, srijemski biskup darovao je prigodnu čestitku kao uspomenu na ovaj jubilej. Za vrijeme euharistijskog slavlja molili su od Gospodina blagoslov i zahvalili Bogu za sve milosti i darove kojima ih je do sada obdario te zamolili da ih i dalje vodi pravim putem u bračnom zajedništvu.

Prigodom svetkovine Krista Kralja biskup Gašparović blagoslovio je i obnovljene orgulje u kapeli, stare 168 godina, koje je izradila poznata majstorska radionica za orgulje “Škrabl” iz Rogaške Slatine iz Slovenije. Nakon mnogo ljubavi, upornosti i uloženog rada, a na inicijativu župnika, vlč. Marka Lončara ove kasno barokne orgulje iz 1846. godine zablistale su novim sjajem, da sa svojim zvukom veličaju i slave Gospodina sadašnjim i budućim generacijama vjernika katolika u Srijemskim Karlovcima.

Na kraju misnoga slavlja svećenik i voditelj Ureda za crkvenu glazbu Đakovačke-osječke nadbiskupije, mo. Vinko Sitarić na obnovljenim orguljama održao je prigodni koncert starobarokne crkvene glazbe. Tomislav Mađarević