Proslava Gospe Fatimske uoči blagdana

OSIJEK (TU) –  U Župi Uzvišenja Svetoga Križa proslavljena je 11. svibnja, uoči blagdana, Gospa Fatimska, njihova suzaštitnica. Proslava je započela trodnevnom pripravom Gospi od srijede 8. svibnja do petka 10. svibnja, a središnji je dio proslave održan u subotu, pod sv. misom u 8 sati.

„Budući da unaprijed slavimo blagdan Gospe Fatimske, onda s pozornošću želimo probrati sve ono što se dogodilo u Fatimi“ – rekao je na početku propovijedi župnik Ivica Martić, te nastavio: „Fatima je bez sumnje najproročanskije suvremeno ukazanje. To proročanstvo nam ne želi uliti strah, već nas opominje što će nam se dogoditi ako nastavimo ići putem zla. Papa Ivan Pavao II. veli da su ukazanja u Fatimi najvažiji događaji 20. stoljeća. Papa Pio XII. upozorio je na tri mučna razdoblja u povijesti Crkve: protestantizam, prosvijetiteljstvo i ateizam. Prvi naviješta narav bez milosti, drugi razum bez vjere, a treći slobodu bez autoriteta. Taj neprijatelj oblači čudno ruho noseći parole: Krist da – Crkva ne, Bog da – Krist ne, napokon Bog je mrtav – nikad ga nije bilo. U tim čudnim razdobljima Crkve, troje djece 1915. godine najprije je vidjelo anđela. Ponovno su vidjeli anđela 1916. godine, u času dok su u špilji molili krunicu. Anđeo poziva djecu da mole za obraćenje grešnika. Napokon, 13. svibnja 1917. ugledaše Gospu. Ona ih poziva na molitvu krunice u spilji svakog 13. u mjesecu. Papa Ivan Pavao II., probudivši se nakon atentata, odmah je tražio da mu donesu dokumente o ukazanjima u Fatimi. Gospa je predskazala nevolje naroda i pucanje u biskupa u bijeloj odjeći. Gospa je pozvala na pokoru, pokoru, pokoru.“

U nastavku je župnik Martić govorio o osobnom stavu kršćana: „Svatko ima svoj put. Važno je nikome ne stajati na putu, ne biti zapreka. Što kažete da se svako jutro ustanemo i kažemo: Neka bude volja tvoja. Znamo da ćemo biti kušani jer nas Sotona mrzi. No, Bog je platio za nas otkupninu. Kad počneš vjerovati da ne možeš onda stvarno nemaš ni vremena za te stvari kojima si unaprijed rekao da ne možeš. Mi kao da smo se zaljubili u svoj ne mogu i malo pomalo izgovaramo sebi i drugima: Ne mogu i Nemam vremena. To itekako Bog osjeti u našem životu – ne mogu, ja nisam taj, nemam vremena. Za sve što nam Bog daje, On nam daje snagu i milost kako bi se ti darovi ostvarili. Važno je imati stav: Ne želim ovako živjeti. Želim živjeti život za koji je Isus umro. Ako nešto želimo, onda ćemo to i postići. Molimo da nam Majka Božja, Gospa Fatimska, zaštitnica Crkve pomogne da Bogu kažemo istinu i da vršimo pokoru za naše i grijehe svijeta“, zaključio je župnik Martić.

Nakon mise uslijedila je procesija s Gospinim kipom Kolodvorskom ulicom, sve do rijeke Drave.  Potom je održana vožnja barkama s Gospinim kipom i blagoslov cijeloga grada. Nakon procesije održan je blagoslov prostora moto nautičkog kluba Retfala, a potom zakuska.

Župa je u  ponedjeljak, 13. svibnja na sam blagdan Gospe Fatimske, otišla na hodočašće u Portugal (Fatima, Lisabon, Santiago de Compostela). Župa Uzvišenja Svetog Križa