Proslava Gospe Fatimske u Slobodnici

SLOBODNICA (TU) – Pod geslom „Fatimska Djevice spusti se u ravnice naše da se mi po Tebi i s Tobom uzdignemo k nebu!“ proslavljen je u ponedjeljak, 13. svibnja u Župi sv. Marka evanđelista u Slobodnici kraj Slavonskog Broda, blagdan Gospe Fatimske. Bila je to i 60. obljetnica dolaska Gospina kipa u tu Župu. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je domaći župnik Pero Stanić.

U prigodnoj homiliji župnik Stanić je promišljao o Marijinoj ustrajnoj vjeri, počevši od prvoga čuda koje je učinio Isus u Kani Galilejskoj na njen poticaj. „Marijina vjera mora prethoditi prvom očitovanju Isusove mesijanske moći, kao što je prethodila njegovu dolasku na zemlju. Ona već odražava onaj stav koji će Isus pohvaliti kod istinskih vjernika svakoga doba – ‘Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju’“, naglasio je župnik Stanić. U nastavku je posvijestio kako je Marija uzor vjere u Isusa, koja odolijeva svim zaprekama. Zaključio je da je Marija ostala hrabra i čvrsta u vjeri i u najdramatičnijim trenucima svoga života jer je vjerovala da je Isus Sin Božji i da će sa svojom žrtvom preobraziti sudbinu čovječanstva, što se i obistinilo o Isusovu uskrsnuću.

O povijesti čašćenja Gospe Fatimske u toj Župi govorila je na kraju mise župljanka Anka Maričević. Gospa Fatimska u toj se Župi časti od 1959. godine kada je u Župu iz Portugala stigao Gospin kip s molitvom “Fatimska Djevice”. Tako je te godine na blagdan sv. Marka održana prva procesija s Gospinim kipom. U vrijeme komunizma procesije nisu bile dozvoljene te je prva procesija na inicijativu tadašnjeg župnika Mire Tomasa ponovo održana na blagdan Gospe Fatimske 1995. godine i od tada je nastavljena tijekom svih godina dosada.

Planirana procesija ulicama mjesta ove je godine zbog vremenskih neprilika izostala, pa su na kraju mise svi okupljeni oko kipa zahvalili  Gospi  za majčinski zagovor molitvom “Fatimska Djevice”.

Odanost Nebeskoj Majci iskazali su župljani sudjelujući i na devetnici od srijede 4. svibnja do nedjelje 12. svibnja, koju je predvodio župnik Stanić. B. Lukačević