Proslava Dobrog Pastira u istoimenoj đakovačkoj župi

ĐAKOVO (TU) – Župna zajednica Župe Dobrog Pastira u Đakovu, svečano je proslavila svoj crkveni god i Svjetski molitveni dan za svećenička i redovnička zvanja. Svečano misno slavlje predslavio je mons. Filippo Colnago, savjetnik Apostolske nuncijature u Republici Srbiji. U koncelebraciji je sudjelovalo više svećenika iz Đakova i šire okolice. U asistenciji su sudjelovala dva bogoslova đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa, koji su tijekom vikenda boravili u ovoj župi te dvadesetak ministranta župe. Pjevanje je animirao Župni mješoviti zbor, pod ravnanjem prof. Jana Valenćik, iz Župe sv. Antuna Padovanskog iz Otoka. Na početku misnoga slavlja domaći župnik preč. Josip Ivešić pozdravio je nazočne, predstavio predvoditelja misnoga slavlja mons. Colnaga te pozvao sve na molitvu za duhovna zvanja i za sveopću Crkvu.

Homilija mons. Colnaga

U prigodnoj homiliji, mons. Colnago izrazio je radost da pred likom Krista, Dobroga Pastira može zajedno s mnoštvom vjernika moliti za duhovna zvanja, osobito djece i mladih. Citirajući papu Franju i njegovu poruku za ovogodišnji Svjetski molitveni dan za duhovna zvanja, mons. Colnago je rekao: „Gospodinov poziv čini nas nositeljima jednog obećanja i, istodobno, od nas traži hrabrost preuzeti na sebe rizik s Njim i za Njega. Nastavio je: „U današnje vrijeme mnogi mladi teško se odlučuju na duhovni poziv, jer je to, kako kaže papa, rizik kojega netko preuzima. Potrebna je hrabrost da bi se išlo s Isusom i živjelo za Njega.“ Nadalje, pozvao je na molitvu za sve obitelji, osobito ove župne zajednice, te sve Isusove vjernike, da promatrajući duhovni poziv u širem kontekstu, budu spremni odazvati se uvijek pozivu Isusa, Dobroga Pastira i slijediti njegov put.

Na kraju misnoga slavlja mons. Colnago zahvalio je domaćem župniku na pozivu, prenio pozdrave mons. Luciana Surianija, nuncija u Republici Srbiji te pozvao još jednom sve prisutne vjernike na molitvu za čitavu Crkvu, a osobito za nova duhovna, svećenička i redovnička zvanja.

Na svečanoj misi uz prisutne vjernike sudjelovao je i gradonačelnik grada Đakova Marin Mandarić i predsjednik Gradskog vijeća Pavo Cindrić. Nakon misnog slavlja druženje je nastavljeno u župnoj dvorani, gdje se pridružila većina svećenika Đakovačkog dekanta, koji zbog obveza u svojim župama nisu mogli sudjelovati na misnom slavlju.

Inače, toga dana u župi su slavljena još dva misna slavlja koja je prevodio domaći župnik, a tijekom mise svoje svjedočanstvo o pozivu dala su i dvojica bogoslova: Robert Erk, rodom iz Osijeka i Vjeko Lončar, rodom iz Ivankova. Svoje svjedočanstvo i poziv na molitvu dali su i u sklopu trodnevnice, koja je prethodila proslavi crkvenoga goda.

Trodnevna priprava

Prvi dana trodnevnice, već tradicionalno, animirali su zajedno bogoslovi i poglavari Bogoslovnog sjemeništa, zajedno s kandidaticama i sestrama iz samostana Milosrdnih sestara Sv. Križa iz Đakova. Misno slavlje prevodio je dr. Stjepan Radić, rektor Sjemeništa, homiliju je uputio vlč. Krešimir Čutura, vicerektor, a u koncelebraciji su bili svi poglavari te rektor samostanske crkve dr. Zdenko Ilić. Pjevanje je animirao Bogoslovski zbor, a čitanje i molitvu vjernika kandidatice. Zadnjeg dana trodnevnice misu je predslavio vlč. Robert Jugović, župnik Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja iz Županje, a pjevao je Mješoviti zbor iste župe pod ravnanjem voditeljice i orguljašice Ane Zaltunić. Nakon mise održali su kratki i uskrsni koncert. Josip Ivešić