Proslava Dana neovisnosti u Vinkovcima

VINKOVCI (TU) – U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske svečano misno slavlje u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, predvodio je u utorak 8. listopada domaći župnik mons. Tadija Pranjić.

Na početku misnoga slavlja župnik je istaknuo: „Na jučerašnji dan, mi dobro znamo, zločinački avioni tzv. JNA srbijanske vojske, učinili su nešto pred čim je zastala cijela Europa, kada su raketirali Banske dvore, i pokušali ubiti predsjednika Tuđmana, i izvršili atentat i na ostali dio hrvatskoga državnoga rukovodstva koji se našao u zgradi Vlade. Nakon toga događaja, svima nama je postalo jasno da se moramo boriti za svoju slobodu i stati na svoje noge, a na današnji je dan Hrvatski sabor donio povijesnu odluku po kojoj raskida sve državno-pravne odnose i ugovore s raspadajućom Jugoslavijom, i svim republikama koje su do tada činile Jugoslaviju. Tako smo u pravom smislu postali samostalni. Odmah nakon ovoga proglasa počelo je naglo formiranje hrvatskih oružanih snaga. Znalo se da je agresor, koji se usudio raketirati Banske dvore, palaču hrvatske Vlade, sigurno spreman i na sve ostalo, kao što to kasnije i pokazalo. Vrlo se brzo stvorila jedna dobra i elitna vojska, koja je najprije bila potpomognuta od policije, i tada je počeo u pravom smislu rat i velikosrpska agresija na Republiku Hrvatsku. Mi danas ovu misu prikazujem u čast Majke Božje, Kraljice krunice koju su posebno štovali, i kojoj su se molili naši vojnici i redarstvenici, i koja je bila, i ostala, kroz dugu hrvatsku povijest, naša najveća zaštitnica i zagovornica, kao što se pokazalo i u Domovinskome ratu u odnosu na našu vojsku, koja je, na jedan čudesan način, dobivala snagu da izdrži napade, sačuva i oslobodi Hrvatsku i hrvatski narod. Oslobađajući hrvatski narod od agresije, donijela je slobodu našem hrvatskome narodu, i ono što sam znao više puta reći, i slobodu Katoličkoj Crkvi“, rekao je mons. Pranjić. „Danas molimo zajedno za našu Domovinu, i za našu budućnost: da budemo složni; da se ne damo razdvojiti; da nas ne razjedine pojedini mediji koji često puta iznose potpune neistine o nekim događajima, nego, da kao i u tim ratnim vremenima budemo i danas jedno srce i jedna duša“, poručio je mons. Pranjić.

Pozdravljajući, među ostalima, gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića, njegova zamjenika Gabrijela Šokičića i saborskoga zastupnika i predsjednika Gradskoga vijeća dr. Mladena Karlića, župnik Pranjić je istaknuo kako je Dan neovisnosti sveti dan za sve nas. Nakon popričesne molitve, domaći Mješoviti pjevački zbor “Sv. Cecilija” koji je predvodio liturgijsko pjevanje, pod vodstvome orguljašice prof. Dubravke Vukovarac,  otpjevao je hrvatsku himnu “Lijepa naša”. Snježana Kraljević