Proslava blagdana Gospe od anđela

SLAVONSKI BROD (TU) – Blagdan Gospe od anđela – Porcijunkula, svečano je u petak, 2. kolovoza proslavljen u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu. Večernje misno slavlje predvodio je gvardijan fra Klaudio Milohanović.

U svojoj homiliji posvjestio je kako smo kao kršćani pozvani blagoslivljati ovaj svijet, oslonjeni na Gospodina. „Sv. Franjo je u malenoj crkvi Gospe od anđela jedne noći 1216. bio uronjen u molitvu, zanesen Božjom ljubavlju i dobrotom, osjetio je da je čovjek potreban oproštenja, milosrđa te je imao hrabrosti od tadašnjeg pape tražiti da to i odobri“, naglasio je fra Klaudio. Spomenuo je i framaše koji su i ove godine hodočastili kroz tjedan dana po Hrvatskoj prema Asizu te su toga dana u Porcijunkuli dobili potpuni oprost. Kako je i sam kao framaš sudjelovao u jednom takvom hodu, posvjedočio je o svojoj radosti koju je tada osjetio u Porcijunkuli. Pojašnjavajući smisao porcijunkulskog oprosta, naglasio je kako nas tim potpunim oprostom Gospodin oslobađa ne samo grijeha, nego i vremenitih kazni.

Nakon molitve za dobivanje potpunog oprosta na kraju mise vjernici su u procesiji sa svijećama i slikom Gospe od anđela kroz crkvu došli u klaustar do kipa sv. Franje gdje su dobili završni blagoslov. Blagdanu je prethodila trodnevnica tijekom koje su vjernici imali priliku moliti se pred slikom koja je bila izložena na oltaru sv. Križa, a prikazuje Isusa i Gospu okruženu anđelima i sv. Franju koji je u Porcijunkuli 1216. godine imao to viđenje. B. Lukačević