Proslava blagdana Gospe od Anđela

SLAVONSKI BROD (TU) – Blagdan Gospe od Anđela proslavljen je u nedjelju, 2. kolovoza u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu. Svečanu večernju misu, kao i trodnevnicu uoči blagdana, predvodio je fra Josip Ivkić, vicemagistar bogoslova Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu.

Posadašnjujući nedjeljna misna čitanja fra Josip je u homiliji govorio o našoj ograničenosti – nemoći da učinimo više, o slobodi te Božjem milosrđu koje se daruje svakom čovjeku. „Pravi vjernik je onaj koji drugima stavlja na raspolaganje i ono malo što ima, jer zna da se Bog oslanja na ono naše moguće, i upravo to umnaža. On ne stvara iz ničega, nego želi da mu u slobodi ponudimo svoje sitnice, od nas traži da mu stavimo na raspolaganje ono što imamo; riječ je o dinamici ljubavi koja želi uložiti sebe. Važno je sudjelovati u patnji bližnjega; dati od sebe ono što imamo. Sve što činimo s vjerom i ljubavlju Bog će blagosloviti“, rekao je uz ostalo fra Josip.

U nastavku je pojasnio kako je upravo to činio sv. Franjo u Porcijunkuli, crkvici koju je obnovio i molio Gospodina da je svi pohode i zadobiju potpuni oprost, a Bog ga je u tome uslišio. Na kraju je pojasnio kako nas Isus uči vidjeti skriveno blago upravo u našim ograničenjima. „Najveće čudo današnjeg evanđelja je u Isusovoj ljubavi kojom On čini čudo. Bog vas sve voli upravo takve kakvi jeste, zato se dopustite ljubiti od Boga, jer je Njegova ljubav ključ odgovor na sva pitanja u životu. Kao kršćani pozvani smo, poput sv. Franje, ljubavlju uzvratiti na Božju ljubav, koju je On na križu skupo platio te je želi darovati nama“, poručio je fra Josip. Na kraju mise je pred slikom Gospe od Anđela predmolio s vjernicima molitve za potpuni oprost, a potom udijelio svečani blagoslov. 

Prije mise vjernici su molili franjevačku krunicu, a potom je gvardijan fra Klaudio Milohanović predmolio Gospine litanije pred slikom Gospe od Anđela izloženoj na oltaru sv. Križa, koja prikazuje Isusa i Gospu okruženu anđelima i sv. Franju koji je u Porcijunkuli 1216. godine imao to viđenje. B. Lukačević