Priopćenje za javnost sa susreta u Požegi

POŽEGA (TU)  – Đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, požeški biskup Antun Škvorčević, umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Marin Srakić i slavonski episkop Jovan Ćulibrk sastali su se 28. travnja u Požegi te sa susreta uputili priopćenje za javnost. Priopćenje donosimo u cijelosti:

Kao služitelji vjere Božjega naroda u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, Požeškoj biskupiji i Slavonskoj eparhiji susreli smo se u Biskupskom domu u Požegi da bismo posvjedočili uzajamno bratsko poštovanje i u pastirskoj odgovornosti razmotrili određena zajednička pitanja te ohrabrili vjernike da u međusobnoj povezanosti nastoje oko ostvarivanja evanđeoskih vrijednosti u hrvatskome društvu. Molili smo jedinoga našega Gospodina, uskrsloga Krista, pobjednika nad zlom i smrću, da nam svjetlom i snagom svoga Duha pomogne kako bismo se u našim Crkvama vjerničkom jasnoćom i odvažnošću s obzirom na našu prošlost i sadašnjost zauzimali za ono što je istinito i pravedno, za dostojanstvo i prava svakog čovjeka, za mir među narodima.

U tom raspoloženju vjere spomenuli smo se sedamdesete obljetnice završetka II. svjetskog rata i dvadesete godišnjice akcije “Bljesak” i očitovali svoje duboko žaljenje zbog ratnih sukoba na našim prostorima čija je posljedica veliki broj žrtava srpskoga i hrvatskog naroda, Židova, Roma i drugih građana, o kojima svjedoče mnoga mjesta teških stradanja. U želji da pamtimo ne samo žrtve svoga naroda, iskazali smo poštovanje svakoj nedužnoj žrtvi, i povjerili Božjem milosrđu sve one koji su zlo činili. S dužnom pozornošću razmotrili smo sadašnje teško socijalno stanje naših vjernika i s tugom se osvrnuli na sve veće osiromašenje ljudi te odlazak mladih i cijelih obitelji u druge zemlje. Upućujemo apel svima odgovornima u hrvatskome društvu da učine sve ono što je moguće kako bi to zaustavili te s većom osjetljivošću za slavonske prostore uložili potrebne napore u njihov gospodarski oporavak nakon ratnih stradanja. To će omogućiti da još uvijek razorena crkvena i druga zdanja pravoslavnih i katoličkih vjernika te drugih građana budu obnovljena za potrebe onih koji žive u ovom dijelu naše domovine.

Otvorili smo važna pastoralna pitanja za život vjernika dviju Crkava, među kojima su i mješovite ženidbe. Molimo Boga da pomogne naša iskrena nastojanja oko promicanja praštanja i pomirenja, razumijevanja i povjerenja među pastirima i vjernicima naših dviju Crkava te svih građana kako bismo služili Božjem naumu o čovjeku, učvršćenju mira i napretka.