Predstavljena Sabrana djela mons. dr. Marina Srakića

ĐAKOVO (TU) – U prigodi preuzimanja službe novoga đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita Đure Hranića te u zahvalnosti Gospodinu za pastirsku službu nadbiskupa Marina Srakića, danas su u prostorijama KBF-a u Đakovu predstavljena Sabrana djela mons. dr. Marina Srakića, đakovačko-osječkoga nadbiskupa i metropolita. Podsjećajući na povod i tijek nastanka sabranih djela, imenovani nadbiskup Đuro Hranić obratio se mons. Srakiću, zamolivši ga da ovu ediciju svojih sabranih djela u izdanju Nadbiskupskog ordinarijata, i njihovo predstavljanje uoči sutrašnje primopredaje službe nadbiskupa i metropolita, prihvati kao izraz iskrene i velike zahvalnosti svih svećenika, redovnika, redovnica, vjeroučitelja i svih vjernika Đakovačko-osječke nadbiskupije za njegovo 23-godišnje biskupsko služenje u njoj te kao izraz zajedništva.

“Primite ovo izdanje i kao dar svih nas Vama dok Vas sa zahvalnošću i s ponosom što ste bili i ostajete naš nadbiskup pratimo u mirovinu te kao našu čestitku za Vaš sutrašnji 76. rođendan”, rekao je mons. Hranić, dodavši kako su Sabrana djela plod nadbiskupova svećeničkoga, profesorskog i biskupskog teološkog rada, plod duha i uma tijekom dosadašnjeg svećeničkog i biskupskog služenja Crkvi, a time i simbol svega onoga čime je zadužio đakovačko-osječku i srijemsku Crkvu, požešku Crkvu i Crkvu u Hrvata.

O nastanku i sadržaju sabranih djela govorio je njihov urednik, mons. dr. Vladimir Dugalić, podsjetivši kako je ideja nastala prije 4 godine, kao izraz zahvalnosti ali i kao prigodni dar nadbiskupu Marinu o slavlju njegovih velikih jubileja: 50 godina svećeništva i 20 godina biskupske službe. Kako je istaknuo, namjera je bila izdati četiri knjige, ali vrlo brzo, nakon sakupljene prve građe, uvidjelo se da je to nemoguće te da građu treba razdijeliti na barem sedam knjiga. Daljnjim prikupljanjem uvidjelo se da i to nije moguće i tako je nastalo 11 knjiga. Prof. dr. Dugalić istaknuo je tri razloga izdavanja sabranih djela. Kao prvi naveo je zahvalnost nadbiskupu Srakiću za sve učinjeno, jer knjige svjedoče o ustrajnom, marljivom, samozatajnom, često mukotrpnom nadbiskupovu radu od početka njegova profesorskog i odgojiteljskog rada 70-ih godina prošlog stoljeća sve do biskupske i nadbiskupske službe, zbog čega predstavljaju svojevrsnu nadbiskupovu duhovnu ostavštinu svojoj mjesnoj Crkvi. Nadalje, prva i jedanaesta knjiga značajan su doprinos boljem poznavanju i razumijevanju povijesti Đakovačko-osječke nadbiskupije, a druga, treća, četvrta i peta knjiga doprinos su hrvatskoj teološkoj misli, osobito području moralne teologije. Ujedno, želja je bila da one u Godini vjere budu skroman doprinos boljem poznavanju moralnog i socijalnog nauka Crkve. I na kraju, ostale knjige svojevrsna su kronika Nadbiskupije i svjedočanstvo jednog vremena, tj. što se događalo posljednjih 25 godina i što je učinjeno na području evangelizacije i duhovne i materijalne obnove Nadbiskupije.

“Prikupljena građa objavljena je u 11 knjiga od kojih svaka priča svoju priču i tek kao cjelovit mozaik osvjetljavaju život i rad nadbiskupa Marina”, rekao je mons. Dugalić, predstavivši ukratko svih 11 knjiga: Opjevajmo slavne muževe, Moja je savjest čista, U Krista zagledani, Život biraj!, Blago mirotvorcima!, Divan je Bog u svetima svojim, Istina će vas osloboditi!, U zajedništvu Kristova poslanja, Stopama sadašnjice, Govori u zgodno i nezgodno vrijeme! te Plodovi prošlosti – zalog budućnosti. Urednik Sabranih djela iznio je nekoliko zanimljivih podataka: Knjige sveukupno sadrže 8250 stranica, od kojih je 7900 nadbiskupovih autorskih tekstova, dok su ostalo predgovori, tematska kazala i drugi popratni tekstovi; prepisano je više od 4000 stranica teksta, otiskano više od 4,5 milijuna stranica, uloženo oko 12.000 radnih sati ili oko 1.500 radnih dana… Zahvaljujući na kraju “maloj ali hrabroj ekipi koja je iznijela ovaj projekt”, mons. Dugalić spomenuo je najzaslužnije, među ostalima: Glas Slavonije, tiskaru Grafika te dvije tiskare iz Zagreba, lektoricu, dizajnericu omotnice te brojne ostale suradnike. Zahvalnost je uputio i piscima predgovora koji su spremno prihvatili “ne uvijek zahvalne zadaće”.

O knjigama je govorio i jedan od pisaca predgovora, prof. Mirko Ćurić, kazavši kako je objava 11 knjiga jednog autora, odnosno nadbiskupa Srakića, veliki povijesni trenutak i najveći izdavački pothvat u povijesti Đakova.

Marijan Beljan, član Uprave Glasa Slavonije d.d., izrazio je zadovoljstvo što nadbiskupu Srakiću može uputiti čestitke za ovo dostignuće te uputio zahvalu za ukazano povjerenje. “Sabrana djela mons. dr. Marina Srakića su kroničar vremena, nepresušan izvor vrijednosnih informacija, poslanica, promišljanja, ali i mnogo više od toga. Ona su njegovo životno tkanje u kome svaka stranica ima svoje mjesto i svoje značenje. Zajedno imaju puno složeniju ulogu, ali i odgovornost, u religijskom, kulturnom, društvenom i inom životu naše zajednice”, rekao je, među ostalim, Marijan Beljan.

Na samom kraju nazočnima se obratio i autor Sabranih djela, mons. Marin Srakić, istaknuvši kako u mladosti knjigu nije zamišljao kao svoj poziv. “Kao što svaki svećenički kandidat sebe zamišlja na župi, tako sam i ja. No, čovjek snuje, a Bog određuje”, rekao je nadbiskup Marin, priznavši kako su ga na pisanje potaknuli bogoslovi kada se kao mladi svećenik vratio iz Rima, i to sarkastičnim skečom za Nikolinje, kojime su pokazali da profesori ne pišu dovoljno znanstvenih radova. Kako ističe, prebrodio je krizu savršenstva, a potom su ga na pisanje poticali kolege s drugih fakulteta i teoloških škola. “Kad čovjek jedanput krene tim putem, posve je razumljivo da ga prati obveza pisanja i objavljivanja onoga što kao predavač istražuje, pronalazi, što predaje drugima, malom krugu studenata, a da to bude na dobro i drugih. Tako sam ja nekako spojio odgojiteljsku službu sa spisateljskom, a biskupsku, svećeničku službu s pisanjem”, rekao je nadbiskup Marin, zahvalivši svima koji su pridonijeli objavljivanju Sabranih djela, napose uredniku mons. Dugaliću. “Neka Gospod blagoslovi učinjeno i sve što treba učiniti, tako ćemo zaokružiti moju službu, ne samo službu nego zapravo dugi život, 76 godina. Čitali smo knjigu ‘Lijepo je biti star’ i mogu vam potvrditi – doista je lijepo biti star”, rekao je nadbiskup Marin. Anica Banović