Predstavljene poštanske marke s likom J. J. Strossmayera

ĐAKOVO (TU) – U organizaciji Grada Đakova i Đakovačko-osječke nadbiskupije, a o 200. obljetnici rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera, u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera 27. travnja 2015. predstavljene su poštanske marke Hrvatske pošte “Znameniti Hrvati” – Josip Juraj Strossmayer, Ivan Supek i Luka Sorkočević, te poštanska marka Bugarske pošte s likom Josipa Jurja Strossmayera”.

Pozdravljajući nazočne, ravnatelj Muzeja dr. sc. Drago Tukara podsjetio je kako je vrijeme djelovanja biskupa Strossmayera zasigurno jedno od najupečatljivijih razdoblja povijesti grada Đakova, a i čitave tada Đakovačke ili Bosanske i Srijemske biskupije. “Kada sve učinjeno pokušamo sagledati u prigodi obilježavanja 200. obljetnice njegova rođenja, moglo bi se reći kako iz lika i djela biskupa Strossmayera progovaraju stoljeća i vremena. Na nama je da otkrivamo njegov govor i djelo i kroz ovakve prigode, kada uspostavljamo vezu s našim biskupom, kao i drugima koji pripadaju krugu znamenitih Hrvata”, rekao je ravnatelj Tukara te uime nadbiskupa Đure Hranića pozdravio i zahvalio izdavačima poštanske marke, Hrvatskoj pošti, Bugarskoj pošti, predstavnicima Grada Đakova, kao i posjetiteljima i djelatnicima Muzeja.

Ispred Hrvatske pošte pozdrav je uputila Suzana Jukić te zahvalila organizatorima što su pružili priliku Hrvatskoj pošti promovirati nove prigodne marke. Ivica Mandić, predsjednik Povjerenstva za organizaciju “Strossmayerovih dana”, zahvalio je Hrvatskoj pošti i Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti što su na prijedlog Povjerenstva prihvatili inicijativu da se izda poštanska marka s likom poznatog đakovačkog biskupa, a prigodom obilježavanja značajnih obljetnica njegova rođenja i smrti.

Dogradonačelnik Mirko Ćurić predstavio je marku Bugarske pošte s likom biskupa Strossmayera, a izložbu je potom otvorio gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, koji je izrazio ponos zbog činjenice da Grad Đakovo već 10 godina organizira manifestaciju Strossmayerovi dani, koja nastoji široj javnosti predstaviti lik i djelo biskupa Strossmayera koji je, kako je istaknuo, zasigurno jedan od onih koji je najviše dao za Hrvatsku.

Autorica predstavljenih marki Hrvatske pošte je Dubravka Zglavnik-Horvat, dizajnerica iz Zagreba, marke su izdane u arcima od 20 maraka, vrijednost im je 3,10 kn, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Predstavljanje novih marki glazbenim je točkama pratio MPS “Bećarine” iz Đakova. A. Banović