Predstavljanje knjige „Velečasni Marko Majstorović“

PEČUH (TU) – U godini petnaeste obljetnice smrti vlč. Marka Majstorovića, Hrvatski klub „August Šenoa“ u Pečuhu i Zaklada „Zornica“ iz Pečuha, organizirali su predstavljanje knjige svećenika u miru Đakovačko-osječke nadbiskupije Marka Bubala „Velečasni Marko Majstorović“. Predstavljanje je upriličeno u Hrvatskom klubu „August Šenoa“ u Pečuhu u ponedjeljak 7. listopada. Knjigu je predstavio autor vlč. Bubalo, a razgovor je animirala urednica Zornice iz sela Kukinja pored Pečuha.

Vlč. Bubalo je u svom jednostavnom izlaganju pokušao iznijeti najvažnije značajke toga duhovnoga diva Đakovačko-odsječke nadbiskupije u prigodi petnaeste obljetnice smrti vlč. Majstorovića. U uvodu je rekao kako svećenik ne smije imati sigurnost ovoga svijeta. „Njegova sigurnost je u Bogu i vršenju volje Božje. ‘Ptice imaju gnijezda, lisice jazbine a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio’, kaže Isus onima koje poziva da ga slijede. Jesu li naši svećenici danas takvi!? Tu je značajku zacijelo u dobroj mjeri imao vlč. Majstorović“, rekao je vlč. Bubalo.

Uz kratka tumačenja je iznio samo taksativno neke odlike i vrline vlč. Majstorovića. „Kao prvo, u puku a i među svećenicima toga vremena zvali su ga ‘sveti Marko’. Očito po načinu njegova života. Kao drugo, njegov suvremenik don Ante Baković, koji mu je propovijedao u njegovu rodnom Nuštru, kazao je da je Marko ‘hrvatski Ivan Arški’“, rekao je vlč. Bubalo. Promotor je još spomenuo suradnju vlč. Majstorovića s gospođom Anom Zagorac, medicinskom sestrom koja je radila u pečuškoj bolnici, suprugom brata vlč. Stjepana Zagorca koji je bio župnik u Salanta-Nemeti, kako je uz njezinu pomoć preveden letak na mađarski jezik koji govori o kugi pobačaja i zlu koje čine majke koje ubijaju svoju djecu. Tih je letaka tiskano na tisuće i dijeljeno po crkvama u Mađarskoj. „To znači da je vlč. Marko Majstorović uvidio to zlo koje se nadvilo na obitelji ne samo u hrvatskom, nego u i u mađarskom narodu, i u cijelom svijetu“, rekao je vlč. Bubalo.

Istaknuo je kako je vlč. Majstorović mnogo puta bio u komunističkim zatvorima. Veliki je molitelj i isposnik. Veliki je dobročinitelj i pastoralac. Vlč. Majstorović tiskao je Ministrant, Glas sela, knjige i mnoge druge brošure. Započeo je s obiteljskim apostolatom uz pomoć liječnika i medicinskih sestara. Otvorio je dječji vrtić i doveo sestre karmelićanke u Slavonski Brod. Na Brodskom brdu otvorio je „Marijin dom“ gdje su se održavali rani susreti, a posebno susreti ministranata. O njemu je HRT snimio film  „Slavonski dobrotvor“.  To je samo dio onoga što je vlč. Bubalo iznio i oteo iz zaborava o tom velikanu Crkve u Hrvata, i što je tijekom svoga plodnoga svećeničkoga života učinio.     

Predstavljanje knjige svojim je pjevanjem uveličao Ženski pjevački zbor „August Šenoa“ iz Pečuha. U odnosu na neke druge priredbe koje se tijekom godine događaju u Klubu, po riječima njegova voditelja Miše Šarošca, nazočnost osoba koje su došle, nadmašila je sve dosadašnje. Pozivu na promociju odazvao se i konzul savjetnik Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu Neven Marčić. Mnogi su došli upravo kako bi se susreli s dragim prijateljem i svećenikom vlč. Bubalom. Među ostalima, bili su i novinari, profesori s Katedre za hrvatski jezik iz Pečuha, nekadašnji i sadašnji profesori u Hrvatskoj osnovnoj i srednjoj školi u Pečuhu, tete iz Hrvatskoga vrtića te donedavni glasnogovornik Hrvata u mađarskom parlamentu Mišo Hep. Snježana Kraljević