Predstavljanje knjige „Osobni poziv…“

OSIJEK (TU) – Knjiga „Osobni poziv. Duboka preobrazba kroz duhovne vježbe“ prof. dr. o. Herberta Alphonsa, DI, u prijevodu Milivoja Vodopije i Marice Čunčić, objavljena u nakladi Marignacije, predstavljena je u ponedjeljak 15. travnja 2019. u klubu knjižare Nova u Osijeku, u sklopu korizmenih Udruge katoličkih intelektualaca. O knjizi koja daje svoj doprinos razmišljanju o pozivu i razlučivanju u ljudskom i kršćanskom životu – govorile su dopredsjednica Udruge katoličkih intelektualaca Miriam Goll, prof., urednica i prevoditeljica knjige dr. Marica Čunčić i savjetnica u Veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici Zlata Penić Ivanko. U glazbenome dijelu promocije nastupio je oboist Dejan Činčurak, član opernog orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Moderatorica predstavljanja M. Goll, govoreći o naslovu knjige, kazala je kako Bog upućuje svakome od nas osobni poziv, što nije neminovno odabir zanimanja ili staleža. „U životu u kojem u jednom danu imate više uloga, baš to na što ste pozvani pomoći će vam da tu svoju raspršenost ponovno stisnete u taj točno vama namijenjeni osobni poziv“, istaknula je Goll.

 „Osobni poziv govori o našem identitetu, opisuje vrhunac personalizma“, rekla je dr. Čunčić i pojasnila da smo svi u potrazi za svojim poslanjem, jer je u svakoga usađena želja da ga ima. Govorila je o važnosti čovjekova identiteta za moralni i narodni život, o personalizmu, kršćanskom shvaćanju osobe, osobnim pozivima u Svetom pismu, poznavanju autora, isusovca Herberta Alphonsa; donijela je nekoliko primjera iz duhovnih vježbi u Programu Injigo, a na kraju je progovorila i o značenju osobnog poziva za mlade. „Ostvarenje osobnog poziva jest u Isusu Kristu, što svakome daje neotuđivo dostojanstvo, najdublji smisao njegovoj osobnoj povijesti, talentima i okolnostima života, koji se spajaju u plodonosno poslanje. Svaki od nas odražava Isusa Krista na neponovljivo jedinstven i sebi svojstven način koji je ujedno najveća slava Božja, naša najdublja radost, a za naše bližnje i društvo najveća korist“, rekla je M. Čunčić i zaključila: „Duhovne vježbe sv. Ignacija privilegirano su mjesto za pronalazak osobnog poziva.“

Savjetnica u Veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici Zlata Penić Ivanko kratko je predstavila službu koju obavlja pri Veleposlanstvu. Objasnila je specifičnost vatikanske diplomacije koja se očituje u prožimanju posvećenog života, poslanja i državne službe. Podsjetila je publiku kako su mladi i izbor njihova poziva vrlo aktualna tema u Vatikanu i potaknula prisutne na čitanje apostolske pobudnice »Christus vivit« (»Krist živi«), upućene mladima i cijelom Božjem puku, predstavljene 2. travnja u Vatikanu. Riječ je o dokumentu koji je plod biskupske sinode u listopadu prošle godine u Vatikanu o temi »Mladi, vjera i razlučivanje zvanja«.

Knjiga »Osobni poziv. Duboka preobrazba kroz duhovne vježbe« predstavljena je i u Župi Svih svetih u Đakovu 24. ožujka i u Pastoralnom centru sv. Bono pri Župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru 13. travnja. Ivana Šimunić