Pozdravni govori na euharistijskom slavlju preuzimanja službe nadbiskupa i metropolita mons. Đure Hranića

Mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup

– u ime Hrvatske biskupske konferencije

Danas smo sudjelovali u događaju smjene u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, dosita dirljivom, lijepom i sadržajnom događaju. Preuzvišeni gospodin Marin Srakić, prvi nadbiskup i metropolit ove crkvene pokrajine, predao je kormilo ove mjesne Crkve svome vrlom učeniku i višegodišnjem suradniku mons. Đuri Hraniću.

Brojno sudjelovanje vjernika, svećenika, Bogu posvećenih osoba, biskupa i javnih kulturnih djelatnika pokazuje važnost ovoga događaja ali i otajstvenost čina i službe onih koje Crkva odabire i šalje.

Dragi nadbiskupe Đure, u ime biskupa Hrvatske biskupske konferencije, kao i u svoje ime, izričem ti srdačne čestitke i radost što ti je papa Franjo povjerio Đakovačko-osječku nadbiskupiju, a prije tjedan dana podijelio ti palij, simbol časti metropolita ove drage mi slavonske pokrajine.

Ne bismo se čudili ako očekivanja onih koji te šalju, kao i onih kojima si poslan, donose određene strepnje i strahove u tvome srcu i tvojoj duši. Zbog toga smo se danas okupili ovako brojni oko tebe, da ti reknemo – ne boj se! Crkva je Kristovo djelo, pa sva svoja strahovanja i brige prepusti i povjeri njemu. A uhodane pak trase tvojih bivših predšasnika – Stjepana, Ćirila i Marina – siguran su smjerokaz na tom putu.

Dragi nadbiskupe Marine, pozdravljam te kao dugogodišnjeg kolegu i prijatelja. Ti si prije 53 godine primio svećenički red, a prije 23 godine bio posvećen za biskupa u ovoj Strossmayerovoj katedrali. Dobro se sjećam tog vremena jer sam i ja iste godine bio posvećen za dubrovačkoga biskupa. Bilo je to doba osobitih nadanja i iščekivanja. Svi smo osjećali dolazak i rađanje nečega novog. Poslije totalitarnog sustava komunizma nadzirala se sloboda i demokracija. Ova ceremonija tvoga oproštaja od službe nadbiskupa daje nam prigodu zahvaliti Bogu za dar tvoga svećeničkog poziva i služenja u ulozi profesora i odgojitelja u Sjemeništu i u drugim službama u nadbiskupiji, kao i u raznim tijelima Hrvatske biskupske konferencije, posebice na tvom petogodišnjem uspješnom mandatu u ulozi predsjednika HBK.

Uza sve, imao si u službi naći dana, vremena i volje i napisati štogod, baviti se znanošću i pisanjem. Osobito nam je drago što je jučer predstavljen silan opus svega onoga što si napisao. Rekoše – ništa manje nego 11 volumena! Vjeran nauku apostola, osvjetljivao si istinom evanđelja nova područja koja su donosila povijesne promjene na polju kulture, ekonomije, znanosti i tehnologije. Od srca čestitamo i zahvaljujemo i pridružujemo se molitvom i dobrim željama da te Gospodin blagoslovi i čuva. I neka ti i sada u mirovini ne dojadi činiti dobro pod tvojim biskupskim geslom Nadom i radom – Spe et labore. Tvoja te nadbiskupija i dalje treba, a Hrvatska biskupska konferencija očekuje i nadalje tvoju pomoć i savjete.

Na kraju, obraćam se još jedanput tebi, dragi Đuro, koji si danas u središtu naše ljudske, ali i Božje pozornosti. Upućujem ti onu poznatu latinsku izreku: Christus elegit te, gaude. Munus tuum grave, aude. – Krist te, dakle, izabrao, raduj se! I premda su zadaci i poslovi vrlo zahtjevni, ne boj se! Budući da je biskup po svojoj službi otac i brat, vođa i propovjednik, sluga i nadglednik, poželio bih ti na kraju ono što se alkarima veli prije nego pođu na trkalište: Neka ti Gospodin udijeli bistro oko i sigurnu ruku. U duhu Pavlovih savjeta svome dragom učeniku Timoteju, kad mu je pisao neka bije plemenitu bitku vjere, i neka čuva i vrši zapovijedi neporočno i besprijekorno do dolaska našega Gospodina Isusa Krista – Izvezi na pučinu i neka ti je sretno i blagoslovljeno!

Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup

– u ime biskupa, svećenika, redovnika, redovnica i vjernika Bosne i Hercegovine

Dobio sam dragi zadatak da u ime biskupa delegata izvan Hrvatske uputim pozdrav i čestitku.

U prvom redu pozdravljam našu dragu braću u biskupstvu, braću svećenike, redovnike i redovnice, sav ovaj vjerni puk u ovoj dragoj katedrali đakovačkoj, a također pozdravljam i sve one koji nas prate putem elektronskih medija – i oni su s nama u ovoj katedrali, doživljavaju ovo radosno događanje. Uz pozdrav, prvo čestitka. Čestitka našem dragu nad Marinu. Prvo čestitam rođendan, a onda čestitam na časnom i vjernom vođenju ove mjesne Crkve. Mi, Vaši đaci, ponosni smo na Vas.

Dragi nadbiskupe i metropolite Đuro, čestitam na imenovanju i ustoličenju za nadbiskupa  đakovačko-osječkog. Vidim da se Crkva zaista raduje ovom događanju. I mi, biskupi iz susjednih zemalja, radujemo se. Bit ću osoban – u svoj grb stavili ste zrno, a ova lijepa, draga slavonska ravnica je plodna. Želimo da to zrno urodi dobrim, blagoslovljenim, evanđeoskim plodom u ovoj nadbiskupiji. A i mi susjedni biskupi da možemo rado blagovati od tih plodova iz ove ravne Slavonije, jer smo tako dugo povezani. 

Nekad je ova Crkva u svom naslovu nosila „Bosanska Crkva“. Danas nije u naslovu, ali neka bude u srcu. Mi s ovom Crkvom rado živimo i rado uspomenu nosimo, pogotovo koji smo ovdje završili školu, od našega nadbiskupa Marina puno toga lijepoga naučili.

Danas, dok čestitam ovaj događaj, istinski želim da ova plodna ravnica bude bogata evanđeoskim duhom i da ne samo danas, nego i kada bude trebalo nositi križ, zajedno izgrađujemo jednu svetu, katoličku i apostolsku Crkvu. Čestitke i Bog Vas blagoslovio!

Mons. Antun Škvorčević, požeški biskup

– u ime Metropolije đakovačko-osječke

Danas, u velebnoj Srossmayerovoj katedrali, budna sjećanja na brojne časne osobe i važne događaje iz teške ali slavne prošlosti đakovačke mjesne Crkve u krilu hrvatskoga naroda.

Preuzvišeni gospodine nadbiskupe Marine, danas završava vaših pet metropolitskih godina službe. Biskupi, svećenici, đakoni, redovnici i redovnice, bogoslovi i drugi vjernici iz Srijemske i Požeške biskupije, kojima ste bili prvi metropolit, izražavaju Vam duboko poštovanje i iskrenu zahvalnost. Vi ste svojim mudrim zauzimanjem za novu metropoliju dali veliki doprinos da Slavonija sa Srijemom bude crkveno organizirana poput drugih hrvatskih  pokrajina, što ste promaknuli njezino duhovno zajedništvo i usklađeno pastoralno djelovanje. Neka Vam Gospodin svojom vjerom ljubavi za sve to uzvrati obiljem dobra, ne uskrati zdravlja i godina te se s nama pastirski i bratski još dugo radovali, molili, žrtvovali i djelovali za dobro Crkve i dostojanstvo hrvatskog čovjeka i domovine.

Dok u Strossmayerovoj katedrali danas odjekuje težina prošlosti, istovremeno je u njoj prisutan izazov i nada budućnosti, po Vama dragi preuzvišeni gospodine nadbiskupe i metropolite Đuro. Od srca Vam čestitam preuzimanje novih službi! Duboko povezani s papom Franjom i svim hrvatskim biskupima, iskreno se radujemo suradnji s Vama u promišljanju važnih pitanja suvremenog svijeta i zajedničkom nastojanju oko nove evangelizacije, liječenja rana osiromašenog i poniženog čovjeka na našim prostorima, služenja njegovu dostojanstvu u Isusu Kristu, zauzimanja za evanđeoske vrijednosti u hrvatskome društvu i u europskoj zajednici naroda.

Računajte, preuzvišeni, s trajnom našom molitvom, spremnom suradnjom i svakom drugom potporom. Gospodin Vam udijelio potrebnu snagu, strpljivost i mudrost u vođenju Božjeg naroda Đakovačko-osječke nadbiskupije i metropolije.

Po Vašem služenju Gospodin ostvario ono što je započeo za dobro ljudi, naše Slavonije i Srijema te drage Hrvatske. Neka Vam je sretno i s Božjim blagoslovom!

Lukijan, episkop osječko-poljski i baranjski

– u ime Srpske Pravoslavne Crkve

Mnogopoštovani uzoriti i preuzvišeni kardinali, nadbiskupi i biskupi, ekscelencije, dame i gospodo, draga braćo i sestre!

Dozvolite mi da u ime naše pratnje, svećenstva, monaštva i naroda Božjeg pozdravim novoimenovanog nadbiskupa i metropolita đakovačko-osječkog, gospodina Đuru Hranića.

Uvaženi i uvijek nam dragi brate Đuro! Gospod nam poručuje – Ništa nije ljepše i milije nego da braća žive zajedno. Gdje su dvoje ili troje sabrani u ime moje, tu sam i ja, govori Gospod.

Dvadeset godina naši putovi na ovim prostorima se ukrštavaju i svaki naš susret na javnim skupovima, gdje ste Vi predstavljali povjerenu Vam nadbiskupiju, a naša smjernost povjerenu nam eparhiju, bio je iskren, srdačan, bratski zagrljaj što je na prisutni narod ostavljao snažan i pozitivan utisak.

Danas ste Vi primili uzvišenu i odgovornu službu i na svoja pleća primili težak križ, koji sa puno savjesti i odgovornosti morate iznijeti na Golgotu. Ali, ne bojte se! Uvijek je bilo dobrih ljudi poput Josipa iz Arimateje koji su nam pomagali da povjerenu nam službu vršimo savjesno i na spasenje duša naših i povjerenog nam naroda Božjeg.

Mnogo se radujemo Vašem izboru i što je dosadašnji nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki, preuzvišeni g. Marin, dobio dostojnog nasljednika u Vašoj osobi.

Molit ćemo se se Gospodu i Presvetoj Bogorodici, vrhovnim apostolima Petru i Pavlu da Vas sačuvaju od svakoga zla i nevolja ovoga svijeta.

Gospod nam poručuje kroz sveto Evanđelje: Ako majka i zaboravi porod svoj, ja vas neću zaboraviti. Ja sam s vama u sve dane života vašeg. Još jednom čestitam vama, povjerenom Vam svećenstvu i ovom narodu Božjem kojem ćete služiti u sve dane Vašeg života. Blagoslov Božji neka je sa svima vama, s domovima vašim i djecom vašom. 

Mons. Adam Bernatović, konkatedralni župnik u Osijekui i dekan Osječkog zapadnog dekanata

– u ime svećenika, redovnika i redovnica

Preuzvišeni oče nadbiskupe i metropolite Đuro!

S osjećajem ponosa i radosti pozdravljam Vas u ime prezbiterija Đakovačko-osječke nadbiskupije i u ime redovnika i redovnica te Vam s najsrdačnijim željama od srca čestitam imenovanje nadbiskupom metropolitom đakovačko-osječkim.

„Puno sam dobra čuo o Vama“ – rekao je ovdje u Đakovu apostolski nuncij, nadbiskup Alessandro D’Errico prigodom Vašega imenovanja 18. travnja o. g. „Divio sam se Vašim ljudskim i pastoralnim darovima. Već imate lijepo iskustvo biskupskog služenja u kojem ste dali veliki doprinos nadbiskupu Marinu kao pomoćni biskup.“ Apostolski nuncij svima nam je, nadalje, poručio: „Dobili ste za nadbiskupa osobu koja je vama draga.“

Dragi naš novi Nadbiskupe, zajedno s Vama ponosni smo i puni zahvalnosti našem dosadašnjem nadbiskupu Marinu pod čijim su se vodstvom ostvarila značajna i povijesna djela za našu nadbiskupiju, a Vi ste mu kao pomoćni biskup bili prvim suradnikom. Vašu zahvalnost nadbiskupu Marinu izrazile su i Vaše riječi prigodom imenovanja: „Želim Vam zahvaliti i u ime čitave naše Đakovačko-osječke nadbiskupije za Vaše biskupsko služenje, koje će u njezinoj povijesti ostati upisano zlatnim slovima.“ Danas se tim osjećajima zahvalnosti, dragi naš dosadašnji nadbiskupe Marine, svi pridružujemo i molimo da Vas Gospodin krijepi i vodi u sve dane Vašega života.

Oče nadbiskupe Đuro!

Iako svi nosimo svoje slabosti, naša nadbiskupija se ponosi svojim svećenicima koji su se predali za službu svojoj partikularnoj Crkvi da pastirski vode dio Gospodnjeg stada, tvoreći jedan prezbiterij i jednu obitelj, ne gubeći nikada iz vida da je nadbiskup, u ume Krista Dobrog Pastira, predvoditelj te obitelji.

Kad god budete čuli Gospodinove riječi “Izvezi na pučinu”, s Vama su, na istom brodu kojim Vi upravljate, i Vaši svećenici, koji će se truditi da ne budemo lađa koja „propušta na sve strane“, nego će – radosni, s Gospodinovim blagoslovom, ljude privoditi u mrežu Kristova spasenja.

Toliko puta smo u misnom predslovlju molili: “Ti, Pastiru vječni, ne napuštaš svoga stada. Ti i danas upravljaš Crkvom po onim pastirima koji je predvode u ime tvojega Sina”.

U ovom radosnom trenutku preuzimanja kormila Đakovačko-osječke nadbiskupije, mi, Vaši svećenici, molimo Gospodina da Vam podari svoju milost i snagu da s dosadašnjim žarom vršite službu nadbiskupa i metropolita a mi ćemo nastojati biti Vaši brižljivi suradnici, međusobno braća i prijatelji, čije će zajedništvo i povezanost doprinositi da naše pastoralno djelovanje bude što plodonosnije. Dok Vam najiskrenije čestitamo, obećavamo Vam iskrenu ljubav i poslušnost, podršku i zauzetost u zadaćama koje ćete stavljati pred nas.  Blagoslovio Vas Gospodin – sada i dovijeka. Živjeli.

Dražen Živić, Vukovar

– u ime vjernika laika Đakovačko-osječke nadbiskupije

Preuzvišeni i dragi oče nadbiskupe Đuro!

Dok u Godini vjere od svojeg predšasnika, svima nam dragoga nadbiskupa Marina Srakića, preuzimate časnu i odgovornu službu đakovačko-osječkoga nadbiskupa i metropolita, želim Vas iskreno, s ljubavlju i u dubokoj odanosti, pozdraviti u ime vjerničkog puka drage nam Đakovačko-osječke nadbiskupije, uime puka koji Vas je i do sada prepoznavao kao čovjeka susreta i dijaloga, otvorena i raspoloživa za suradnju, kao marljiva i ustrajna radnika na njivi Gospodnjoj.

Pozdravljam Vas u ime svih župnih zajednica u selima i gradovima naše nadbiskupije: u ime vjeroučitelja i vjeroučiteljica, članova župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, kateheta i brojnih župnih suradnika, u ime katoličkih laičkih udruga koje djeluju u našoj nadbiskupiji, u ime pokreta i molitvenih zajednica, uime muževa i žena, djece i mladih, uime starih i bolesnih i uime svih naših obitelji. Želim Vam danas u ime svih biti radosni glas dobrodošlice na pastirsku službu koju preuzimate u posebno osjetljivom, za kršćane i katolike izazovnom vremenu koje donosi puno iskušenja i poteškoća, ali i Božjega blagoslova i ljubavi.

Od Boga ste poslani da s nama živite i u nama jačate vjeru, da kao pastir produbljujete u nama nadu u ostvarenje Božjega kraljevstva, kako bismo živjeli Kristovu zapovijed ljubavi i mogli već sada graditi bolji svijet, u kojem će istinsko ljudsko dostojanstvo biti temeljem pravednijeg i sretnijeg života, rasvijetljenoga Kristovim evanđeljem.

U nama ćete, dragi Nadbiskupe, imati potporu, otvoreno srce i trajno prijateljstvo u Isusu Kristu. Želimo iskreno živjeti život koji počiva na kršćanskim vrijednostima, želimo biti „sol zemlje i svjetlo svijeta“ našim obiteljima, našim prijateljima i svim ljudima dobre volje. Sigurni smo da ćete nam u tim nastojanjima Vi biti svjetionikom i da ćete nam, na uzburkanom moru zemaljskoga života, pomoći da uvijek pronađemo snage da ražarimo radost i spremnost slijediti Krista – koji je Put, Istina i Život.

Dragi nadbiskupe Đuro, dok s osjećajima velike zahvalnosti pratimo nadbiskupa Marina koji nas je do sada predvodio, svim srcem molimo da Vas dobri Bog krijepi svojim blagoslovom, kako bi bdjeli i čuvali sav vjernički puk povjerene Vam Crkve, Vaše Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Pripremila: A. Banović