Postavljen popis svih vukovarskih žrtava

VUKOVAR (TU) – U crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru 7. listopada 2019. povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske održana je misa te molitva kod novopostavljenog popisa svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Misu za sve vukovarske žrtve predvodio je mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije. 

U svojoj homiliji mons. Ćurić je rekao: „Naš večerašnji spomen, upravo otajstvima vjere, što ih s Marijom razmatramo, želi obasjati živote i smrt vukovarskih žrtava, čija smo imena, s dubokim ljudskim poštovanjem i zahvalnošću, sabrali i ispisali na pločama postavljenima uz Dunav, u dvorištu ove crkve i samostana. 2717 imena! I ta su imena, u svjetlu Božje mudrosti, „otajstva“ – njihovi životi i njihova smrt! Ni jednoga čovjeka ne bismo smjeli uzeti tek kao dio puke statistike i popisa ili tek kao „banalnu“ činjenicu. Njihova su imena povijest! Te im pristupamo s najdubljim osjećajima, jer se s njihovim životima i smrću isprepliće, i na neki način prelama, stvarnost naših života. S ljubavlju se i večeras prisjećamo življenoga zajedništva s njima, i sa suzom u oku, što nam je ono nasilno prekinuto. No, nadasve želimo moliti: za njihov vječni mir i njihovo uskrsnuće.“

Osvrnuvši se na duhovnu snagu, koju nam je u vremenu Domovinskoga rata pružala utjeha vjere, dodao je: „Braćo i sestre! Povijest, koja je „učiteljica života“, teče. A sabrana imena vukovarskih žrtava svima su za spomen – nama i cijelom svijetu. Neka nam, rasvijetljena iskrenom vjerom, ta imena budu poticaj za put mira, onako kako smo, na Ovčari, ovdje u Vukovaru, i na još puno mjesta, već toliko puta molili: „Gospodine, bez prestanka nas nadahnjuj svojom ljubavlju! Jedino ona će nam pokazivati pravi put – kako nam je zahvalno cijeniti žrtvom stečenu slobodu i kako nam je iskrenim opraštanjem čistiti duh; kako nam je pružati ruke na pomirenje i, ištući od tebe mudrost, graditi istinski mir.“ Te je zaključio svoju homiliju zazivom: „Marijo, Kraljice mira po cijelom svijetu, moli za nas! I Vukovarska Kraljice mira, zakrili nas i vodi, sada i dovijeka!“

Nakon mise uslijedila je procesija s upaljenim svijećama te su nazočni pošli do mjesta gdje je postavljen popis svih vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu. Sudjelovali su, uz gradonačelnika Ivana Penavu i župana Božu Galića, načelnici iz bivše općine Vukovar, branitelji i udruge proistekle iz Domovinskog rate te brojni vjernici Vukovara.

„Grad Vukovar pretrpio je najveću žrtvu u Domovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada, od kolovoza do studenog 1991. godine, tijekom koje je Jugoslavenska narodna armija, uz pomoć srpskih paravojnih snaga, svim sredstvima pokušavala zauzeti grad. Već 28 godina obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara (18. studenoga), a tek smo sada došli do konačnog popisa svih žrtava te godine. Trenutačno je na popisu 2717 osoba, ali s ostavljenom mogućnošću dodavanja imena, ukoliko se dođe do novih saznanja”, izjavio je u uvodnim riječima fra Ivica Jagodić, gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru.

Zatim je dodao: „Na ovom popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar. Sada smo konačno kompletirali ovaj popis vukovarskih žrtava kako bismo upravo s preciznim podacima mogli raspolagati poradi naše povijesti i naše baštine za nove naraštaje zbog kojih svaka žrtva ima svoj smisao i ponos. Ovime se iskazuje trajan spomen svim vukovarskim žrtvama u Domovinskom ratu, na što nas i povijest obvezuje, kako se ni jedna žrtva ne bi zaboravila te kako se u budućnosti žrtva Vukovara i Vukovaraca ne bi umanjila ili krivo navodila i interpretirala. Postavljanjem ovoga popisa želimo zadržati u pamćenju sve žrtve. U molitvi i u ovome vjerničkom zajedništvu iskazan je pijetet svim nevino stradalima koji su u obrani suvereniteta Republike Hrvatske – bez obzira na nacionalnost – poginuli, nestali, zatočeni ili stradali na bilo koji način. ”

Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar. Početak provedbe ideje o prikupljanju svih žrtava krenuo je u vremenu došašća 2017. godine, kada je u hodniku samostana postavljen prvi neslužbeni popis koji je poslužio Vukovarcima da mogu prijaviti sve one koji nisu na popisu. Kako bi što veći broj ljudi saznao za ovu inicijativu bila je organizirana i press konferencija na kojoj je predstavljeno napredovanje prikupljanja imena žrtava. Uoči 18. studenoga 2018. godine organizirana je druga press konferencija s idejnim projektom i mjestom gdje će popis biti postavljen.

Zahvala za ovo djelo prikupljanja žrtava pripada mnogima, a ponajprije radnom timu koji čine Antonija Zaoborni, Marija Hardi, Ena Mor i Darko Raguž. Zatim dobročiniteljima – fra Jozi Grbešu i braći franjevcima iz Franjevačke kustodije sv. Obitelji u Chicagu. Za prikupljanje podataka zahvaliti treba Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru i ravnatelju dr. Anti Nazoru, Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar i pomoćniku ravnatelja dr. Draženu Živuću, brojnim udrugama, društvima i mjestima iz bivše općine Vukovar te Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji je pod vodstvom tadašnjeg predstojnika, a danas ministra državne imovine, Marija Banožića provjerio sav popis.

Projekt postavljanja popisa s uređenjem dijela dvorišta Franjevačkog samostana izradila je Radionica arhitekture Goran Rako; dizajn slova na popisu izradio je Goran Raukar; staklenu ogradu i postavljenu staklenu stijenu s popisom te klupu ispred popisa izvela je tvrtka za opremanje Primat RD; rasvjetu je izradio Zlatko Galić – Nova Lux; elektroradove tvrtka Elektro Kavelj; građevinske radove i hortikulturalne usluge vukovarska firma Komunalac d.o.o., a sve je izvršeno prema odobrenju Zdenke Predrijevac, pročelnice Konzervatorskog odjela u Vukovaru.

Popis na staklenoj stijeni postavljen je na najčasnijem mjestu u dvorištu Franjevačkog samostana ponad Dunava.

Darko Raguž (foto: Franjevački samostan Vukovar/Lidija Dugan/Grad Vukovar)