Podjela službe akolitata sedmorici kandidata Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu

ĐAKOVO (TU) – Na prvu nedjelju došašća, 1. prosinca 2019. nadbiskup metropolit đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić podijelio je tijekom večernjeg misnog slavlja u đakovačkoj katedrali službu akolitata sedmorici bogoslova đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa.

Među akolite nadbiskup je postavio Nikolu Andrića (Župa Kraljice svete Krunice, Kuševac), Dušana Balaževića (Župa Marije Majke Crkve, Subotica), Nikolu Klemena (Župa Svih svetih, Đakovo), Mateja Krešu (Župa sv. Ane, Tenja), Bernarda Prelčeca (Župa Bezgrešnog začeća BDM, Valpovo), Bogdana Rudinskog (Župa sv. Terezije Avilske, Subotica) i Mislava Tokića (Župa Rođenja sv. Ivana Krstitelja, Vladislavci).

Nadbiskup Hranić u svojoj homiliji progovorio je o došašću kao vremenu prepoznavanja Božjih tragova i njegove slike u čovjeku, vremenu produbljivanja naše ljubavi prema životu te vremenu promišljanja i produbljivanja vlastitog odnosa s Bogom. Istaknuo je i pohvalio inicijative brojnih gradova koji u ovo vrijeme adventa ukrašavaju svoje trgove i ulice, osvjetljavaju ih brojnim svjetiljkama: na velika središta postavljaju adventske vijence i tako kao da žele s prorokom Izaijom i sv. Pavlom pozivati ljude: „Hajde, dome Jakovljev, u Gospodnjoj hodimo svjetlosti!“ „Noć poodmače, dan se približi! Odložimo, dakle, djela tame i zaodjenimo se oružjem svjetlosti. Kao po danu pristojno hodimo!“

No ipak, ne nalazimo li se ovim pred izvjesnim paradoksom, zapitao se nadbiskup, ističući pri tome zahtjev koji se nameće od nekih pojedinaca i skupina i kod nas, da društvo mora biti sasvim sekularizirano i odvojeno od bilo kakve sakralne i vjerničke dimenzije!? Jer upravo je advent, kao i Božić, pokazatelj koliko je društvena zajednica upućena na ono kršćansko i religiozno. Ne samo zbog i po blještavilu naših ulica, već i drugim događanjima tog vremena kao što su koncerti, razna uprizorenja, izložbe itd… možemo vidjeti kako društvena zajednica, iako stidljivo i nesavršeno ali ipak odgovara na tajnu Božje ljubavi silaska na zemlju. Svakako, upravo smo mi vjernici pozvani adventsko i Božićno vrijeme čuvati od svih navala njihova profaniziranja kojima redovito u osnovi leži zabava, blještavilo i povrh svega, na žalost, profit, ustvrdio je nadbiskup.

Novim akolitima nadbiskup je uputio snažne riječi  te ih potaknuo da se što više suobličuju Kristu. „Dragi akoliti, kao simbol svoje službe primit ćete posudicu s kruhom i vinom za slavljenje euharistije. Povjerava vam se da svećenicima i đakonima pomažete dijeliti Kristovo tijelo – svetu pričest, da je dijelite kao izvanredni djelitelji u liturgiji te da euharistiju nosite bolesnicima“ te je nastavio: „Kao Crkva vas danas, zajedno sa sv. Pavlom, pozivamo: ‘Zaodjenite se oružjem svjetlosti. Kao po danu hodite.’ ‘Budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi.’ Neka vaš hod ususret svećeništvu, odnosno ususret Kristu Gospodinu bude takav da ljudi vide vaša dobra djela i zbog toga hvale Oca koji je na nebesima“, istaknuo je na kraju svoje homilije nadbiskup Hranić.

U euharistijskom slavlju, uz nadbiskupa Hranića, sudjelovali su poglavari Bogoslovnog sjemeništa, na čelu s dr.sc. Stjepanom Radićem, rektorom, vlč. Tomislavom Ćorlukom  župnikom Župe Svih svetih u Đakovu te ostalim poglavarima i svećenicima. Vlč. Ćorluka je u ime cijele župne zajednice zahvalio mons. Hraniću, a novim akolitima poželio obilje Božjeg blagoslova u obavljanju službe.

Petar Tustanovski