Petrovo u Župi Garčin

GARČIN/SUREVICE (TU) – Blagdan sv. Petra i Pavla župljani župe Garčin proslavili su misom kod kapelice Sv. Petra u selu Surevice, a misu je predvodio župnik vlč. Tomislav Karavidović. Župljani na poseban način štuju sv. Petra, nekadašnjeg zaštitnika župe Garčin. Naime, nekadašnji Gardun se nalazio na sjevernom kraju diljskog podgorja, oko pet kilometara udaljen od današnjeg naselja, gdje se nalazila kamena crkva Sv. Petra apostola. Na mjestu gdje se nalazila crkva danas se nalazi drveno raspelo bez lika Raspetoga, no nalazi na malom uzvišenju u šumi te nije baš pristupačno, zbog toga je sagrađen poklonac Sv. Petra i Pavla oko 1842.g., koji podsjeća na staru župnu crkvu.

Župnik se u homiliji osvrnuo na sv. Petra i Pavla u evanđeljima, spomenuvši kako su sv. Petar i njegovi nasljednici već 2000 godina ta čvrsta stijena na koju se svi oslanjamo. Osim toga, govorio je kako se u čitanjima može prepoznati što znači biti Isusov učenik: Petar doživljava zatočeništvo u kojemu ga čuvaju četiri četverostraže vojničke, a uz to je okovan dvojim verigama, no usprkos tome Anđeo je „podbo Petra, kao što nas netko laktom podbode da se trgnemo“, te se oslobodio veriga i vrata. Župnik je potaknuo vjernike na promišljanje o vlastitim četverostražama i okovima kojima su sami sebe zatočili, npr. grijeha, slabosti, ali i onih koji su drugi natovarili na njih, npr. grijesi najbližih, situacije u našoj državi zbog corona virusa i dr. Takvi okovi stišću srca svakog čovjeka, istaknuo je vlč. Karavidović, zbog toga se treba dopustiti prilika da Bog laktom trgne i razbudi svakog od nas, oslobodi okova i izvede u slobodu.

Osvrnuvši se na drugo čitanje gdje Pavao piše Timoteju „Ja se već prinosim za žrtvu ljevanicu, prispjelo je vrijeme moga odlaska. Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti kojim će mi u onaj Dan uzvratiti Gospodin, pravedni sudac; ne samo meni, nego i svima koji s ljubavlju čekaju njegov pojavak.“, župnik je poručio kako bi se vjernici trebali po uzoru na sv. Pavla pouzdati u Gospodina, u Njegovu pravednost i  oslobođenje, kako bi ih primio u Njegov naručaj i Njegovo krilo, jer Gospodine je jedini koji nas može osloboditi od grijeha i slabosti, te pružiti utjehu. 

Nakon mise župnik je čestitao pojedinim župljanima imendane te su se župljani kratko družili na obroncima Dilja vjetrovitog predvečerja.  Suzana Matošević