Osječki dragovoljci na zadušnici za poginule i umrle branitelje

OSIJEK (TU) – U organizaciji dragovoljaca i Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskoga rata te uz suradnju sa Odborom za branitelje i braniteljske udruge Grada Osijeka u Osijeku je od 27. do 30. lipnja održan program obilježavanja Dana osječkih branitelja, Dana 106. brigade Hrvatske vojske i Dana hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije.

Na Dan osječkih branitelja (28. lipnja) svečanost sa središnjim euharistijskim slavljem u kapucinskoj crkvi sv. Jakova je počela mimohodom ispred Doma HV-a odakle je krenula kolona sa stjegovima ratnih postrojba prema Trgu slobode gdje je uz spomenik dr. Franji Tuđmanu odana počast prvom hrvatskom predsjedniku te su položeni vijenci uz spomenik poginulim braniteljima i civilima. Zadušnicu za sve poginule i umrle hrvatske branitelje je predvodio gvardijan Kapucinskoga samostana fra Anto Pervan.

U propovijedi je fra Pervan podsjetio kako nam Isus svojim putom daje primjer kako da i mi živimo po njegovu učenju i životu vjerujući u uskrsnuće, živeći nadu i ispunjajući svoje poslanje na zemlji, poručujući: „Nema veće ljubavi od one – dati život za prijatelja svoga, za domovinu. Naši pokojni, kojih se sjećamo i za koje danas molimo, odazvali su se  u vremenu Domovinskoga rata darujući sebe. Stoga smo i mi dužni, obvezni moliti za njih i živjeti tako kako bi svaki od nas ispunio svoje poslanje išavši Isusovim putem.“  N. Špoljarić