Održan izborni kapitul Mjesnog bratstva FSR-a kapucini – Osijek

OSIJEK (TU) – U Kapucinskom samostanu sv. Jakova u Osijeku 8. veljače je održan  izborni kapitul Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (FSR; Ordo Franciscanus Saecularis/ OFS) kapucini – Osijek na kojemu je, između kandidata „trećoredaca“, izabrano vijeće Mjesnoga bratstva u sastavu: Zdenko Teklić (ministar/služitelj/predstojnik), Ruža Barišić (doministra/zamjenica služitelja), Miljenko Anić (tajnik), Goran Milašinović (povjerenik za formaciju/učitelj novaka) i Tomislav Genda (blagajnik).

Đuro Žiroš izabran je zastupnika mjesnog bratstva FSR kapucini-Osijek koji će u trogodišnjem mandatu, uz ministra Teklića, sudjelovati 28. ožujka 2020. godine u radu skupštine Područnog bratstva FSR u Tvrđi. Uz duhovnog asistenta fra Dragutina Brezovca, OFM Cap, kapitulu koji se održava svake treće godine je nazočio i član bratstva FSR kapucini-Osijek vlč. Vladimir Mikrut, svećenik u miru Đakovačko-osječke nadbiskupije, te predstavnici Slavonsko-baranjskog (osječkog) područnog bratstva FSR-a sv. Antuna Padovanskog u Osijeku: duhovni asistent fra Martin Dretvić, OFM Conv., ministra i doministar Ankica Šerić i Franjo Janc, blagajnica Jaka Kordić, Maja Janc, bivša područna ministra, te gosti iz triju mjesnih bratstava FSR-a u Osijeku (Tvrđa, Jug 2 i Sv. Leopold Bogdan Mandić).

Izborni je kapitul vodila ministrica Šerić, a svečanost je otvorio Dretvić pozdravljajući sabrane, predmoljenjem molitve Duhu Svetom i u duhu franjevačke jednostavnosti uveo je u slavlje čitajući tekst sv. Pavla o mističnom tijelu Kristovu i darovima (Rim 12, 3-8) te promišljao o evanđeoskom poticaju naglašavajući smisao služenja u FSR-u, „trećemu od triju redova u franjevačkoj obitelji čiji su članovi Božjega naroda pozvani slijediti Krista stopama Franje Asiškoga“.

Dretvić je naglasio kako je „sve što imamo dar milosti Božje pa čak i bolest, a ako je Bog silno darežljiv nama, kako bismo mi bili stisnuti prema drugima“ razloživši bit služenja kroz službe čime se iskazuje nehinjena, neglumljena, nelicemjerna ljubav Kristova prema drugome, kazavši: „Gledaj lice Kristovo u onome koga pozdravljaš pa i kada ne poznajemo jedni druge. Valja izmoliti od Boga bratoljublje i srdačno se ljubiti, u nevolji biti strpljivi, a u molitvi postojani. Pritječite u pomoć, a to znači ne čekati već pitati drugoga: ‘Mogu li ti ikako pomoći?’ Gajite gostoljubivost! Isus cvate od ljubavi prema nama kada vidi da smo dobri.“ U nagovoru uoči izbora Dretvić je podsjetio na važno mjesečno sabiranje mjesnoga bratstva sa duhovnim asistentom te kako kandidatice/kandidati za vijeće (5) trebaju biti „osobe zajedništva i složnosti, primjer krjeposti i razboritosti, duša zajednice, a svi „trećoredci“ slika Božja u zemaljskom svijetu“ koja se nadahnjuje Božjom riječju, moli časoslov, sudjeluje svakodnevno na misama i služi vjernički po uzoru na svetoga Franju.

Izborna je svečanost završena molitvom i blagoslovom novoga vijeća, a naposljetku druženja „trećoredci“ su zahvalili Bogu sudjelovanjem na večernjem euharistijskom slavlju u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova. Mjesno bratstvo FSR-a kapucini-Osijek broji 48 trajno zavjetovanih.

Zanimljivo je kako se za početak FSR-a u Osijeku uzima 1712. godina i osnivanje Bratovštine pojasa sv. Franje ili kordigera, koju je car Josip II. ukinuo 1784. Poslije, godine 1882. osnovan je Treći red sv. Franje koji je djelovao do kraja Drugog svjetskog rata. Godine 1960. FSR iznova počinje karitativo djelovati i osniva Caritas u Osijeku koji je uvijek služio Crkvi i Franjevačkom samostanu sv. Križa u Tvrđi u duhovnom i materijalnom pogledu. Preustrojem FSR-a 2000. u Franjevačkom samostanu u Tvrđi nalazi se sjedište Slavonsko-baranjskog područnog bratstva sv. Antuna Padovanskog, koje obuhvaća Metropoliju đakovačko-osječku, odnosno 25 područnih bratstava od Požege do Subotice. Nevenka Špoljarić