Obitelji iz Đakovačko-osječke nadbiskupije na Svjetskom susretu obitelji

DUBLIN (TU) – FOTOGALERIJA – Svjetski susret obitelji međunarodni je događaj koji za cilj ima osnažiti obitelji diljem svijeta u radosnom i iskrenom življenju vjere. Od 21. do 26. kolovoza 2018. u glavnom gradu Irske održan je takav, deveti po redu susret s temom „Evanđelje obitelji: radost za svijet“.

 

Delegacija HBK-a

Sudjelovala je službena delegacija Hrvatske biskupske konferencije, koju su činili: mons. Mate Uzinić, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj; don Marinko Šljivić, član Vijeća HBK za život i obitelj; Zrinka Gregov s članovima obitelji, tajnica Vijeća HBK za život i obitelj; te Petar-Krešimir Hodžić s članom obitelji, voditelj Ureda HBK za život i obitelj.

Uz predstavnike HBK-a članovi delegacije bile su još dvije obitelji iz Đakovačko-osječke nadbiskupije te po jedna iz Splitsko-makarske nadbiskupije, Šibenske, Dubrovačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije. Delegaciju su činili i svećenici iz različitih biskupija: don Roko Glasnović (Šibenska biskupija), don Josip Levaković (Đakovačko-osječka nadbiskupija, voditelj Hrvatske katoličke misije u Dublinu), don Milan Kerš (Bjelovarsko-križevačka biskupija) te don Ante Vrhovac (Vrhbosanska nadbiskupija), koji je ujedno bio i predstavnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine na ovom susretu.

Đakovačko-osječku nadbiskupiju predstavljale su obitelji Kopunović Legetin i Breskovac. U nastavku donosimo osvrt na program i boravak u Dublinu Sanje i Petra Kopunović Legetin.     

Otvorenje Svjetskog susreta obitelji

U ponedjeljak, 20. kolovoza krenuli smo na Svjetski susret obitelji. Zajedno s drugim obiteljima iz raznih krajeva naše Domovine, u Dublin smo pristigli do večeri te bili smješteni po irskim obiteljima u gradu.

Sljedećeg jutra hrvatske obitelji okupile su se pred crkvom sv. Brigite te s predsjednikom Vijeća HBK za život i obitelj, dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem i petoricom svećenika, predvođeni vlč. Josipom Levakovićem koji je na službi u Dublinu, uputili smo se u Glendalough – ranokršćansko monaško naselje, utemeljeno prije oko 1400 godina. Upoznali smo bogatu povijest nastanka irskog monaštva, obišli ostatke kamene katedrale iz 12. stoljeća te svjedočili važnosti „biblijskih križeva“ koji su poučavali narod prikazujući najvažnije trenutke i prizore iz Svetoga pisma. Nama neobična, ali za irsko podneblje dublinskog kraja, redovita pojava jesu okrugli tornjevi građeni od 10. do 12. stoljeća. Posjet ovom monaškom naselju završili smo šetnjom pored dva jezera između kojih je Glendalough smješten. Pri povratku, zajedno s domaćinima sudjelovali smo na otvorenju Svjetskog susreta obitelji u Dublinu, u crkvi sv. Brigite na čijem smo teritorijalnom području bili smješteni. 

Tri dana pastoralnog kongresa

Uslijedila su tri dana pastoralnog kongresa koji se sastojao od prvog jutarnjeg dijela od 10 do 11 sati i drugog jutarnjeg dijela od 11.30 do 12.30 sati. Nakon stanke za ručak do 14:30, uslijedilo je glavno predavanje, svjedočanstva i misa u Obiteljskoj areni. Završni večernji dio obuhvaćao je različite panele, koncerte, predstave i svjedočanstva koji su trajali do 20 sati. Svakog od spomenutih kongresnih dana imali smo na izbor široki spektar različitih panela te smo sudjelovali svakodnevno na nekoliko predavanja, ovisno o vlastitim afinitetima. Razmišljali smo o posinodalnoj apostolskoj pobudnici Amoris Laetitia, obitelji kao najvažnijem resursu za društvo, radostima i izazovima obitelji danas, utjecaju tehnologije na obiteljski život, obitelji kao posredniku mira u turbulentnom vremenu i mnogim drugim važnim temama. Dok su punoljetni članovi nazočili panelima, djeca do 12 godina starosti bila su zbrinuta u Children’s Global Village-u, gdje su učili pjevati himnu susreta, plesali su, razgibavali se, uživali u mjuziklima, izrađivali razne predmete, gledali kazališne predstave… Oni stariji bili su zaokupljeni temama i svjedočanstvima u Teen Global Village-u. Dodatni sadržaji mogli su se vidjeti i iskusiti u prostorijama čiji je glavni sadržaj bio YOUCAT i DOCAT za djecu i mlade.

Okupljanje hrvatskih obitelji

U subotu je uslijedilo zajedničko okupljanje hrvatskih obitelji u centru Dublina. Dan smo započeli molitvom i čašćenjem relikvija sv. Male Terezije i njezinih roditelja, Zélie i Louisa Martina koje su ovom prigodom postavljene u crkvu sv. Terezije u Dublinu.

FOTOGALERIJA – U sklopu Susreta pripremljena je ruta kojom se moglo hodočastiti oko sedam poznatih crkava u Dublinu. Zamišljeno je da se u svakoj od njih provede neko vrijeme u molitvi na određenu nakanu te da se posjet završi molitvom Susreta. Svaki hodočasnik dobio je hodočasničku putovnicu i na svakoj lokaciji dobio je pečat, kao što je to običaj na drevnom hodočasničkom putu sv. Jakova. Potvrda o završetku hodočašća izdavala se po pohodu u posljednju od sedam crkava, a crkve su se mogle posjetiti po bilo kojem redoslijedu.

U crkvi Gospe od Karmela – Whitefriar’s, Aungier Street molili smo za ljubav u srcu obitelji; u crkvi Karmela sv. Terezije – Clarendon Street molili smo za dar roditelja u obitelji, a u crkvi sv. Audoena – High Street za dar baka i djedova u obitelji. Sljedeća crkva bila je anglikanska – St. Michan, Church Street, a uvrštena je u kontekstu ekumenske dimenzije hodočasničke rute te smo u njoj molili za njegovanje dara opraštanja u obitelji. Za dar djece u obitelji molili smo u crkvi St. Michan´s – Halston Street. Potom smo pošli u crkvu sv. Spasitelja – Dominick Street gdje je tema molitve bila „Bog hodi uz obitelji u teškim vremenima“. Posljednja postaja bila je crkva sv. Franje Ksaverskog – Gardiner Street. Molili smo za ulogu odgojitelja u obogaćivanju djece u obiteljima. Hodočasnici su bili pozvani posjetiti i konkatedralnu crkvu Dublinske nadbiskupije – Konatedralu sv. Marije – Marlborough Street, a tamo smo molili za dar braće i sestara u obitelji. Iako je hodočašće iziskivalo veliki fizički napor u vrlo kratkom vremenu, bilo je milosno duhovno putovati od jedne crkve do druge i moliti za tako velike nakane i potrebe. FOTOGALERIJA

Festival obitelji

U 14 sati ponovno smo se vratili u crkvu sv. Terezije na  misno slavlje na hrvatskom jeziku koje je predvodio mons. Uzinić. U propovijedi je potaknuo nazočne da se ugledaju u primjer bračnog para Zélie i Louisa Martina te u svojoj roditeljskoj skrbi za djecu, uz egzistencijalni, nikada ne zaborave djeci pružiti i tako važan duhovni životni segment. Nakon misnog slavlja, u prostorijama karmelićanskog samostana uslijedio je zajednički objed kojeg su za hodočasničke obitelji pripremili Hrvati u Irskoj. Zajedno smo se uputili na Festival obitelji na stadion Croke park. Uživali smo u dvosatnom programu glazbe i plesa u iščekivanju dolaska pape Franje koji je, unatoč mnogim izazovima, uputio snažne riječi svim obiteljima, a u svoj govor uvrstio je i svjedočanstva mnogih obitelji koje smo imali priliku tu večer slušati. Radi se o pripadnicima Crkve u svijetu koji jako trpe, kao što su Crkve u nekim afričkim zemljama, Iranu i sl.  

Središnje misno slavlje

Vrhunac Svjetskog susreta obitelji u Dublinu bilo je središnje misno slavlje u Phoenix parku koje je započelo u nedjelju, 26. kolovoza u 15 sati. U svojoj propovijedi Sveti Otac krenuo je od onog najsnažnijeg: podsjetio nas je kako su Isusove riječi pune života za one koji te riječi prihvaćaju s vjerom. Istaknuo je kako je ohrabrenje i svjedočanstvo ono što treba današnjim obiteljima modernoga vremena. Pozvao nas je da prihvatimo ne baš laganu zadaću: biti misionarima i pronositi Evanđelje obitelji kao radost za svijet, što je ujedno i moto ovogodišnjeg susreta. Na kraju misnog slavlja, Sveti Otac najavio je kako će sljedeći Svjetski susret obitelji biti održan u Rimu 2021. godine.

Bila je velika milost i čast biti sudionikom ovakvog susreta koji okuplja mnoštvo obitelji iz različitih krajeva svijeta kako bi zajedno promišljali, slavili Boga i molili te zadobili ohrabrenje svjedočanstvom mnogih, u nastojanju oko formiranja vlastite obitelji na čvrstim duhovnim temeljima, ojačani snagom Božje riječi. -FOTOGALERIJA – Sanja i Petar Kopunović Legetin