O Vazmenom vremenu

Pedeset dana od Uskrsa do Duhova slave se s radošću i klicanjem kao jedan veliki blagdan, štoviše, kao „velika nedjelja“. To su dani u kojima se napose pjeva Aleluja. Vazmena se svijeća pali u svim svečanijim liturgijskim slavljima ovoga vremena. Kroz cijelo se vazmeno vrijeme za podjeljivanje krsta upotrebljava voda koja je blagoslovljena u vazmenoj noći. – Prvih osam dana vazmenoga vremena predstavlja vazmenu osminu pa se slave kao svetkovine Gospodnje. Prilikom otpuštanja naroda na kraju mise, riječima: IDITE U MIRU dodaje se dvostruki ALELUJA!

Vazmeno je vrijeme napose vrijeme „mistagogije“, uvođenja u vjerske tajne. U to vrijeme s odraslim novokrštenicima zajednica – kako razmatranjem tako sudjelovanjem u Euharistiji i vršenjem kršćanske ljubavi – ulazi u dublje shvaćanje vazmenoga otajstva i u sve veće provođenje u život.

Četrdeseti dan nakon Vazma slavi se UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO. U toj se svetkovini stavlja pred oči Krist koji se naočigled učenika uzdigao u nebo te sjedi Bogu zdesna, odlikovan kraljevskom vlašću, ljudima čuva nebesko kraljevstvo, dok na kraju vremena ponovno ne dođe.

Svagdani nakon Uzašašća sve do subote prije Duhova uključivo priprava su za dolazak Duha Svetoga Tješitelja.

Ovo se sveto pedesetdnevno vrijeme napokon završava svetkovinom Duhova koja podsjeća na dar Duha Svetoga koji je darovan apostolima, zatim na prvine Crkve i početak njezina poslanja svim jezicima, pucima i narodima.

VRIJEME „KROZ GODINU“

Osim vremena koja imaju svoju posebnu narav, preostaje još trideset i tri, odnosno trideset i četiri tjedna godišnjega kruga u kojima se ne slavi nikakav poseban vidik Kristova otajstva; nego se, naprotiv, slavi otajstvo Krista u svoj njegovoj punini, naročito u nedjelje. Taj se odsjek vremena naziva „vrijeme kroz godinu“. Ovo vrijeme započinje svagdanom koji slijedi nakon blagdana Krštenja Gospodinova i traje uključivo do utorka prije korizme; zatim ponovno počinje u ponedjeljak nakon Duhova i svršava u subotu prije prve nedjelje Došašća.

NEDJELJA je najstariji blagdan, jezgro i temelj liturgijske godine.

Svijetli dane Duha Svetog!

S neba Oganj darom siđe

Kristove na učenike.

Četa Božjih apostola, Poslanika svemu svijetu,

Prima dare Duha Svetog.

Srce žarom, jezik riječju, Smjelošću duh bogati se

Darom dara Duha Svetog.

Tješitelju, Bože blagi, Branitelju, Duše Sveti,

Molimo te, k nama dođi.

Priredio: Pavao Madžarević