Novi Vjesnik s temom „Lumen gentium“

ĐAKOVO (TU) – „Mjera čisto horizontalne Crkve postaje čovjek, a pogon njezine reforme trenutak. Jamačno, takva Crkva može biti zanimljiva i atraktivnija, ali je to ne čini Gospodinovom Crkvom“, ističe dr. Boris Vulić u uvodniku pod naslovom „Gradilište bez projekta?“ u novom Vjesniku Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije za studeni, posvećenom konstituciji „Lumen gentium“ o pedesetoj obljetnici njezina proglašenja.

Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić piše o „Zajedništvu Božjeg naroda“, a u tematskom dijelu Edvard Punda s KBF-a u Splitu obrađuje „Ekleziologiju II. vatikanskog koncila“, Josip Vrančić s đakovačkog KBF-a donosi „Nekoliko crtica o Lumen gentiumu“, Dario Vitali s Papinskog sveučilišta Gregoriana u Rimu piše o „Sensus fideliumu između modela tumačenja vjere i procesa sudjelovanja“, a Miroslav Čolić, vjeroučitelj u Osijeku, donosi „Odgovore i pitanja glede konstitucije Lumen gentium“.

Saša Ilijić u kolumni za župnike piše o „Sluzi Božjem Antunu Mahniću“, čiji je postulator kauze, Ivica Raguž, dekan đakovačkog KBF-a pripremio je homilije za sprovod, propovijedi za crkvenu liturgijsku godinu A zaključio je Ivan Bodrožić sa zagrebačkog KBF-a, a za liturgijsku godinu B pripremio je Robert Farkaš, župnik u Slavonskom Brodu. Euharistijsko klanjanje pripravio je i župu Račinovci predstavio Josip Filipović, župnik u Bošnjacima. „Klikni dušo Bogu svome“ naslov je ovomjesečne glazbene građe po izboru mo. Ive Andrića, dok Vinko Juzbašić donosi prikaz „Književne autobiografije svećenika Antuna Jovanovca“.

O „Kršćaninu pred izazovima uspjeha“ piše vjeroučiteljica Emilija Dodig u kolumni za vjeroučitelje, Jasmina Rašković i Ksenija Vilić donose pripremu na temu „Znanjem o gradu gradimo grad“, vjeroučiteljica Katarina Mešin predlaže za katehetsku građu temu „Božja prisutnost u povijesti spasenja i u mom životu“. Ivica Čatić s KBF-a u Đakovu obrađuje „Apokaliptiku Staroga zavjeta i Knjigu Danijelovu“, svećenik Krešimir Bulat za biblijske zajednice predlaže obradu „Susreta oproštenja i obraćenja: Preljubnica“, a bogoslov Dinko Glavaš predstavlja djelo „Kršćanstvo i identitet“, koje je uredio Adolf Polegubić.

U rubrici „Uz Godinu posvećenoga života“, s. Mirjana Juranović iz Družbe klanjateljica Krvi Kristove piše o „Individualizmu i redovničkom zajedništvu“. Informativni dio Vjesnika izvještava o isporuci bijele tehnike mještanima poplavljenih područja, izboru novog dekana i prodekana KBF-a u Đakovu, skupovima na međunarodnoj, nadbiskupijskoj, dekanatskoj i župnoj razini. Za ovaj broj iz nadbiskupijske umjetničke baštine Tomislav Ćurić izdvojio je ulje na platnu iz Župe sv. Nikole biskupa u Sikirevcima, koje prikazuje sv. Mariju Magdalenu. M. Kuveždanin