Nastupi ansambla Ars Longa

ĐAKOVO/OSIJEK/VINKOVCI (TU) – Ugledni i poznati glazbeni ansambl Ars Longa (Havana, Kuba) boravio je od 23. do 27. siječnja u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Prvi nastup održali su u dvorani Centra za kulturu u Đakovu u četvrtak, 23. siječnja u organizaciji Đakovačko-osječke nadbiskupije i Grada Đakova. Uz brojne Đakovčane, njihov koncert pod naslovom „Serenísima una noche” pratili su i đakovačko-osječki biskupi. Slijedećeg dana, 24. siječnja isti koncert održan je u sklopu Glazbenog ciklusa grada Osijeka u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. Izvedene skladbe prikazale su svjetovne utjecaje na kršćansko bogoštovlje u Latinskoj Americi u 17. i 18. stoljeću.

U nedjelju, 26. siječnja u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla ansambl je nastupio nakon večernje mise. Održali su koncert pod nazivom „Misa Guadalupana“ posvećen Blaženoj Djevici Guadalupskoj. Program je sadržavao marijanske skladbe uz izuzetak uglazbljenog ciklusa misnog ordinarija (Missa Ego flos campi) koji je također skladan za marijanska liturgijska slavlja. Uz konkatedralnu župu, koncert je organizirala Hrvatska glazbena unija u Osijeku te Glazbena mladež Osijeka.

Ars Longa zatim je 27. siječnja gostovao u okviru XXVI. sezone Vinkovačke glazbene scene u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima te u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci. Koncert je održan u prostoru Stalnog etnološkog postava Muzeja, pred brojnom publikom koja je uživala u izvrsnom glazbenom događaju. „Radi se o ansamblu za ranu glazbu koji se specijalizirao i izvodi ponajviše latinoamerički barok, dakle one kompozitore koji su skladali na Kubi, kao što je Esteban Salas, ali i u ostalim velikim baroknim središtima Novoga svijeta. Program je posvećen kompozicijama pod nazivom negrillas. To je podvrsta žanra villancicos, glazbene forme koja je nastala iz pučkih pjesama i popijevki, ali je kasnije poprimila i sakralni karakter, a negrillas zato što tematiziraju život crnaca u Novome svijetu, bilo tekstom, bilo ritmovima koji se nalaze u ovim baroknim skladbama, i uglavnom se radi o božićnim pjesmama”, istaknuo je mons. Većeslav Tumir, savjetnik Apostolske nuncijature u Japanu, koji je svoju službu od 2012. do 2015. godine obavljao na Kubi te je tamo upoznao ansambl Ars Longa. 

Glazbeni ansambl Ars Longa 1994. godine osnovali su Tereza Paz i Aland López te djeluje od 1995. u sklopu ureda Oficina del Historiador de la Ciudad de La Habana. Sastavljen je od glazbenika koji su diplomirali na Glazbenom konzervatoriju i na Višem institutu za umjetnost u Havani. Ansambl je posvećen interpretaciji, proučavanju i istraživanju različitih epoha i stilova, od srednjeg vijeka do baroka. Važno mjesto u repertoaru zauzima glazba kolonijalnog razdoblja u Latinskoj Americi, napose povijesna interpretacija i snimanje djela Estebana Salasa (Kuba, 1725. – 1803.) – kapel majstora katedrale u Santiago de Cuba između 1764. i 1803. Ansambl Ars Longa nastupio je u najprestižnijim dvoranama u zemlji, kao i na važnim nacionalnim i međunarodnim festivalima, a sedam puta osvojio je Cubadisco, najvišu nagradu kubanske diskografije.

     Tiskovni ured/foto: Župa sv. Petra i Pavla Osijek/FB Osječka glazbena srijeda