Najava događaja

 • Pet
  15
  stu.
  2019

  OSIJEK (TU) - Monografija o radu Udruge katoličkih intelektualaca pod naslovom „Vjerujem da bih spoznao“ bit će predstavljena u petak, 15. studenoga 2019. u 19 sati u pastoralnim prostorima pri Vikarijatu Osijek (Strossmayerova 58). O monografiji će govoriti nadbiskup đakovačko-osječki mons. dr. Đuro Hranić, predsjednica UKI-ja prof. dr. Ružica Pšihistal, autorica monografije Žaklina Kurmaić, odabrane tekstove čitat će Gloria Ninković, a glazbeni program animirati Duhos band.

 • Pet
  15
  stu.
  2019

  SOLJANI (TU) - Susret bračnih parova Drenovačkog dekanata bit će u petak, 15. studenoga u Soljanima s početkom u 18 sati. Susret će započeti svetom misom u župnoj crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije, a nastavit će se nakon mise predavanjem u župnoj dvorani. Predavanje bračnim parovima održat će dr. sc. Davor Vuković, profesor fundamentalne teologije na KBF-u u Đakovu, na temu: "Kršćanska obitelj pred suvremenim izazovima". Poslije predavanja predviđena je diskusija i prigodno druženje. 

 • Sub
  16
  stu.
  2019

  OSIJEK (TU) - Susret bračnih parova Osječkog zapadnog i Osječkog istočnog dekanata bit će u subotu, 16. studenoga s početkom u 19 sati. Započinje molitvom u kapeli sv. Roka te se nastavlja u pastoralnim prostorima Vikarijata Osijek (Strossmayerova 58). Tijekom susreta predavanje na temu Brak – od „ja“ do „mi“ održat će psihologinja Lea Buljević, prof.

 • Sub
  16
  stu.
  2019

  ĐAKOVO (TU) – Katehetski ured Đakovačko-osječke nadbiskupije organizira u subotu 16. studenoga 2019. na KBF-u u Đakovu seminar za animatore i suradnike u župnoj katehezi. Seminar će se održati na temu „Biblija i liturgija“ s početkom u 9 sati. Predavanje „Sveto Pismo kao integralni dio bogoslužja u Crkvi“ održat će prof. dr. sc. Zvonko Pažin, profesor KBF-a u Đakovu, a na temu „Aperuit illis - Apostolsko pismo o ustanovljenju Nedjelje Božje riječi“ govorit će mr. sc. Ivan Benaković, asistent na KBF-u u Đakovu. Nakon diskusije slijedi rad u radionicama.

   

 • Sub
  16
  stu.
  2019

  OSIJEK (TU) - U subotu 16. studenoga 2019. u prostorima Vikarijata Osijek održati će se predavanje i radionica na temu „Kako komunicirati?", koje će predvoditi psihologinja i psihoterapeutkinja Monika Ećimović. Trajanje susreta predviđeno je od 9 do 12:30 sati. Zbog ograničenog broja sudionika potrebna je prethodna prijava na društvenim mrežama Duhos Osijek ili na mail duhos.com@gmail.com.

 • Ned
  17
  stu.
  2019

  BELIŠĆE (TU) - U nedjelju, 17. studenoga 2019. Akademski zbor Pro Musica iz Mostara i Tamburaški orkestar Mostar, pod vodstvom maestra don Dragana Filipovića, održati će koncert u Župi Sv. Josipa Radnika u Belišću. Koncertu će prethoditi svečano misno slavlje s početkom u 18 sati, koje će predslaviti mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Članovi Zbora i Orkestra pjevat će i svirati na misnom slavlju, a po završetku slavlja uslijedit će koncert za sve župljane, tijekom kojega će biti izvedene skladbe sakralne i domoljubne tematike.

  Do gostovanja u Belišću došlo je zahvaljujući nadbiskupu mons. dr. Đuri Hraniću koji je Zbor i Orkestar pozvao da pjevanjem i sviranjem uveličaju svečano misno slavlje u prigodi Dana sjećanja na žrtvu grada Vukovara, 18. studenoga na Memorijalom groblju, a mo. don Dragan želio je iskoristiti ovu prigodu da župnoj zajednici u Belišću „daruju“ koncert.

 • Pon
  18
  stu.
  2019

  SLAVONSKI BROD (TU) - Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. održava se i ove godine u Slavonskom Brodu. Radi veće mogućnosti uključivanja školske djece i drugih vjernika i građana, program će se održati na sam Dan sjećanja, 18. studenoga. 

  Obilježavanje započinje u kapeli sv. Ane u Tvrđavi molitvom krunice u 16.30 sati. U 17 sati je misa za sve žrtve Vukovara i Hrvatske u Domovinskom ratu, a poslije mise ispred kapele je prigodna molitva i polaganje lampiona duž Vukovarske ulice.

 • Pon
  18
  stu.
  2019

  Ove godine navršava se 28. obljetnica stradanja grada Vukovara i njegovih stanovnika. Obilježavajući Dan sjećanja na žrtve Vukovara, Đakovačko-osječka nadbiskupija 20.  godinu zaredom organizira Nadbiskupijsko spomen-hodočašće.

  Program počinje 18. studenoga u 10 sati u krugu Vukovarske bolnice, a u 10.30 sati kreće Kolona sjećanja koja prolazi kroz vukovarske ulice do Memorijalnog groblja. U 12.15 sati predviđena je molitva i polaganje vijenaca kod Središnjeg križa na Memorijalnom groblju. Središnji dio hodočašća je misno slavlje koje će u 13 sati na Memorijalnom groblju predvoditi mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

  Ako vremenske prilike ne budu povoljne, euharistijsko slavlje slavit će se u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

  Biskupi HBK su na jesenskom plenarnom zasjedanju ove godine odlučili da se svake godine u 18.11 sati oglase sva zvona sa zvonika svih župnih, filijalnih i samostanskih crkava u RH te da u spomen na sve poginule branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata zvone kroz 5 minuta. U svojoj okružnici nadbiskup Hranić pozvao je sve župnike i rektore crkava da se u suradnji sa suradnicima u župnim zajednicama pobrinu da se zvonima oglase sve crkve Đakovačko-osječke nadbiskupije.

  Okružnicu - poziv nadbiskupa Đure Hranića možete pročitati OVDJE

 • Uto
  19
  stu.
  2019

  ĐAKOVO (TU) - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu, Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Društvo hrvatskih književnika organizira Znanstveni kolokvij o 100. obljetnici rođenja biskupa dr. h. c. Ćirila Kosa (19. 11. 1919. – 6. 7. 2003.). Kolokvij će se održati pod biskupskim geslom biskupa Ćirila „In caritate, humilitate et vitae simplicitate – U ljubavi, poniznosti i jednostavnosti života“ u utorak, 19. studenoga 2019. s početkom u 9:30.

  Prvi dio znanstvenog kolokvija moderirat će dr. Pavo Jurišić. Od 9:30 predviđeni su prigodni pozdravi, a potom će uslijediti predavanja u trajanju od 20 minuta, po slijedećem rasporedu: dr. Pero Aračić – Anto Pavlović, dipl. teol. „Naglasci biskupa Ćirila Kosa u vođenju biskupije“; dr. Vladimir Dugalić „Duhovni profil biskupa Ćirila Kosa“; Božidar Petrač, prof. „Analiza francuskih prijevoda Ćirila Kosa“; dr. Miroslav Akmadža: „Biskup Ćiril Kos i komunističke vlasti 1974. – 1990.“, mons. dr. Marin Srakić: „Biskup Ćiril Kos: ´Nisam se prepoznao´“; dr. Mato Artuković: „Osuda Ćirila Kosa u ondašnjim pisanim medijima“; dr. Milan Šimunović: „Katehetsko vijeće HBK i predsjednik Ćiril Kos“.

  Drugi dio znanstvenog kolokvija započinje od 13 sati, a moderirat će ga dr. Stjepan Radić. Uslijedit će predavanje: s. M. Estere Radičević, dipl. pov.: „Biskup Ćiril Kos, dar Božji zajednici Milosrdnih sestara Sv. Križa u Đakovu“; dr. Pave Jurišića: „Ćiril Kos apostolski upravitelj Vrhbosanske nadbiskupije 1990. godine“; dr. Antuna Japundžića: „Ekumenski rad biskupa Ćirila Kosa“; dr. Finke Tomas: „Biskup Kos i promicanje kulta sv. Ćirila i Metoda“; Mirka Ćurića, prof.: „Razgovori biskupa Kosa za Đakovački glas“; te dr. sc. Stanislava Šote – mr. Eldine Lovaš: „Pastoralna skrb biskupa Ćirila Kosa za prognanike Đakovačke i Srijemske biskupije tijekom Domovinskog rata“. Znanstveni kolokvij bit će zaključen raspravom od 14:40 do 15 sati.  Pozivnica je dostupna ovdje!

 • Čet
  21
  stu.
  2019

  OSIJEK (TU) - "Socijalni četvrtak“ pod vodstvom mr. Igora Jakobfija, a u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju "Sveti Ivan Pavao" održat će se u četvrtak, 21. studenoga u pastoralnim prostorima pri Vikarijatu Osijek (Strossmayerova 58) s početkom u 19:30 sati.