Nadbiskupijski susret Roma i ne-Roma u Belom Manastiru

BELI MANASTIR (TU) – Nadbiskupijsko povjerenstvo za pastoral Roma Đakovačko-osječke nadbiskupije organiziralo je u subotu, 11. svibnja 2019. u prostoru Caritasovog Centra za mlade – Beli Manastir VIII. nadbiskupijski susret Roma i ne-Roma.

Susret je započeo molitvom Sv. Antunu, koju su svi sudionici susreta dobili na sličici s likom Sveca. S obzirom da je na susretu bio veliki broj djece, vlč. Krešimir Jukić, nadbiskupijski povjerenik za pastoral Roma, kroz dvije kratke poučne priče svima je približio koliko je važno biti zahvalan za male stvari, skromnosti i poslušnosti svojim roditeljima te kako uvijek trebamo misliti jedni na druge i međusobno si pomagati.

Odgajateljica i mentorica Mira Vego kroz kratku prezentaciju objedinila je višegodišnji projekt Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije: „I mi smo tu“ – radionice za djecu i mlade Rome, koji je provođen u Centru za mlade – Beli Manastir. Velika većina nazočnih prepoznala se na fotografijama te je bilo vrlo zanimljivo vidjeti vesele reakcije, napose  djece.

bty

Na radionici izrade kolačića sudjelovali su najmlađi sa svojim majkama, a oni malo veći za to su vrijeme igrali stolni nogomet i stolni tenis. Nakon zajedničkog ručka svi su imali priliku kušati kolačiće koje su vrijedne ruke izradile u radionicama. Lijepo vrijeme omogućilo je da veselo druženje u dvorištu Centra, a uz taktove romskog kola nitko nije ostao mirno stajati, već su svi plesali i veselili se.

bty

Zbog velikog broja okupljenih paralelno se odvijalo više igara na dvorištu; neki su igrali nogomet,  dok su se drugi natjecali skačući u vreći, a treći su se pak natjecali u spretnom nošenju jajeta u žlici. Vrlo zanimljivo bilo je potezanje užeta, s jedne strane dečki, a s druge djevojčice. Na kraju susreta svima je dobro došao sladoled. Prema reakcijama sudionika, bilo je jasno da su svi sretni zbog održavanja ovakvog susreta, uz često pitanje: „Kada ćete opet doći?“, što je organizatorima potvrda da su ovakvi i slični susreti opravdani i dobrodošli. Nikolina Ivanda