Nadbiskup Srakić proslavio s kolegama 58 godina mature

VARAŽDIN (IKA) – Pedeset osam godina mature proslavila je u četvrtak 18. rujna u Varaždinu generacija svećenika i laika kojoj pripada i umirovljeni nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Marin Srakić. Domaćini tog susreta ove godine bili su franjevci koji su trenutačno na službi u Varaždinu fra Branimir Kosec i fra Bernardin Šulj. Stoga je slavlje započelo misom u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu. Prisutne je pozdravio i dobrodošlicu im poželio gvardijan franjevačkog samostana u Varaždinu fra Marko Malović.

Mons. Srakić zahvalio je na srdačnoj dobrodošlici, pozdravio sve prisutne te izrazio veliku radost što im se u ovom slavlju pridružio fra Bonaventura Duda. U homiliji rekao je kako u posljednje vrijeme primjećujemo da u Crkvi sve više prodire pravi duh navještaja Radosne vijest. „Došla su vremena kada treba doista govoriti od srca srcu. Neki će reći da je to sada nova metoda koju Crkvi nameće papa Franjo. Postojao je i treba postojati taj duh navještaja Radosne vijesti, tako da iz ljudske riječi doista prisutni osjete radost. Zato su i biskupi sabrani na sinodi biskupa, kad je bila tema o novoj evangelizaciji, za uvod kazali: neka nam primjer u toj novoj evangelizaciji bude susret Isusa sa Samarijankom.”, rekao je nadbiskup Srakić. Isus je najprije uspostavio kontakt. Dao joj je do znanja da poznaje njezin život, a onda je svojom blizinom i prisutnošću otvorio dušu te osobe.

“Doista trebamo ozbiljno shvatiti naš ljudski i kršćanski život. Svi smo mi Božji dužnici. Dani su nam talenti, sposobnosti i mogućnosti da ih iskoristimo, pa da ih radeći na njima i s njima zaradimo na svoje dobro, na dobro našega bližnjega i na slavu Božju. S ovim našim susretom kao da bi Gospodin htio svima nama kazati: tu ste, imam vam nešto reći. Prisjetite se svega onoga što ste slušali kroz osam godina vašeg zajedničkog života. Jesmo li to prihvatili, jesmo li to shvatili, jesmo li to realizirali?”, upitao je nadbiskup Srakić, zaključivši molitvom da Gospodin učini ono što oni nisu uspjeli.

Na kraju svim prisutnima obratio se i fra Branimir Kosec, organizator ovog susreta, zahvalivši na odazivu sa željom da se i dalje tako susreću kako bi zahvalili Gospodinu za sve darove koje im je na razne načine podijelio.