Misno slavlje u sklopu manifestacije „Slovaci do Drlaku“

JOSIPOVAC PUNITOVAČKI (TU) – Na misnom slavlju u crkvi sv. Mihaela u Josipovcu Punitovačkom, u subotu, 24. kolovoza nazočili su sudionici XII. dvodnevne folklorno-gastronomske manifestacije „Slovaci do Drlaku“ u okviru koje je obilježena 25. godišnjica djelovanja i rada Matice slovačke u Josipovcu Punitovačkom.

Slavlju, koje je predvodio punitovački župnik dr. Đurica Pardon, nazočili su u narodnim nošnjama članovi domaćeg SKUD-a „Braća Banas“ te gosti – folklorna skupina „Bystrica“ i LH „Kovačovci“ iz Nove Bystrice, mjesta u Slovačkoj odakle je biskup J. J. Strossmayer naselio 1881. godine prve stanovnike današnjeg Josipovca, Uz vjernike i župljane crkva je odisala bogatstvom narodnih nošnji Slovaka i ljepotom oltara oko kojega su ministrirali josipovački mladići u nošnjama, članovi josipovačkog SKUD-a – čija je mladež uz čitanja, predvodila i molitvu vjernika.

„Radostan sam bio i srce mi je zaigralo kada je na početku misnog slavlja gromko i skladno zapjevala cijela crkva. Pjesma je pokazala da su Bog i čovjek zajedno, da se druže i čine obitelj. Bog je dio našeg doma kao i mi Njegovog i Bog se u našem domu osjeća kao kod kuće pa i mi budimo radosni danas u ovoj Božjoj kući, u euharistijskom druženju, u pjesmi i molitvi“, rekao je župnik na početku slavlja.

Pozdravljajući goste iz Slovačke župnik je dodao: „Povezani ljubavlju prema običajima, tradiciji i kulturi i krvlju povezani, pokazujemo da smo povezani i ljubavlju prema Bogu, Majci Božjoj i Sinu njezinu. Tako povezani Slovaci Josipovca, Slovaci iz Nove Bystrice i župljani ove župe, slovačkog Jurjevca, šokačkih Punitovaca i Krndije, pokazuju zajedništvo čineći narod Božji i Crkvu našega Gospodina. Ljubav nas čini zajednicom; ljubav jednih prema drugima, ljubav prema Gospodinu. Poštujmo i čuvajmo predaje naših starih, ali koračajmo i putem napretka, u zajedništvu i miru gradimo bolju budućnost s vjerom u Gospodina i njegovu Crkvu. Neka se zajedništvo s Gospodinom još više učvrsti u daljnjoj suradnji Josipovca i Nove Bystrice, a na očuvanju kulture, tradicije, običaja i folklornog blaga“.

Uspoređujući u homiliji riječi Evanđelja po Luki  župnik Pardon je govorio o prvim kršćanima koji su u doba starog Rima tražili kako živjeti svoju vjeru, ulazeći „na mala i uska vrata“, u svijet pun različitosti. Nadalje je naglasio: „Isus nas poziva da budemo svjesni vrijednosti bogatstva narodne baštine, da svoje pokažemo i cijenimo jer kao što su svi narodi i narodnosti djeca Božja, tako su i različite kulture, tradicija i običaji jedinstveno narodno blago. Gospodin nas poziva da očuvamo kulturu predaka ma koje narodnosti ili naroda bili, da ju djelima svjedočimo, baš kao što nas poziva da svoju vjeru svjedočimo riječju i djelom. To možemo snagom volje i duha u nama, pokazujući vjernost svome rodu, svojoj vjeri i svojoj Crkvi. Pjesmom, plesom, kulturom, običajima, njegovanjem svog jezika i življenjem svoje vjere koračajmo životom iskreni i bez poroka, puni dobrote i dobrih djela kako nas je učio Gospodin; koračajmo ka vratima nebeskim koja će nam se jednog dana širom otvoriti.“

Nakon čestitke župnika Pardona josipovačkoj Matici na obljetnici djelovanja, uslijedila je molitva Oče naš na slovačkom i hrvatskom jeziku.

Po završenom misnom slavlju u velikom šatoru na nogometnom igralištu „Drljak“ upriličen je folklorni program slovačkih i šokačkih društava na kojem se, uz gastronomsku ponudu i izložbeni prostor, okupilo oko tisuću sudionika, gostiju i posjetitelja. Mirko Knežević