Misno slavlje u sklopu manifestacije „Slovaci do Drlaku“

JOSIPOVAC PUNITOVAČKI (TU) – Na misnom slavlju u crkvi sv. Mihaela u Josipovcu Punitovačkom, slovačkom selu punitovačke Župe, u subotu, 25. kolovoza nazočili su u slovačkim narodnim nošnjama sudionici  XI.  dvodnevne folklorno-gastronomske manifestacije „Slovaci do Drlaku“, slovačkog kulturno-umjetničkog društva „Braća Banas“.

Misno slavlje predvodio je punitovački župnik dr. Đurica Pardon, uz ministriranje josipovačke mladeži u nošnjama, a koja je, uz čitanja, predvodila i molitvu vjernika.

„S radošću pozdravljam sudionike manifestacije, gledajući ovu mladost odjevenu u bogatstvo narodnih nošnji. Slavimo važan dan naše zajednice, dan koji nije samo kulturna manifestacija već i dan u kojemu pokazujemo ukorijenjenost u našu vjeru, pokazujemo koliko smo zajedno Slovaci i Hrvati koji živimo u ovoj župi, koliko smo zajedno sa svima koji su u ova dva dana gosti manifestacije, pokazujemo koliko smo zajedno jedni s drugima, zajedno s Gospodinom i Ocem Njegovim. Pokažimo zajedništvom naš ponos, u njemu će vladati mir i iz njega će izlaziti radost i veselje na ovoj manifestaciji i poslije nje“, riječi su koje je uputio župnik pozdravljajući nazočne.

„Svake godine se na misnom slavlju pri manifestaciji „Slovaci do Drlaku“ sjetimo korijena zemlje iz koje smo potekli, zemlje Slovačke i povezanosti sa zemljom u kojoj živimo, zemlje Hrvatske. Bio je to odlazak sa vjekovnih ognjišta i očekivanje boljeg života u nepoznatom. Sam biskup Strossmayer, čijom su dobrotom Slovaci naseljeni u današnji Josipovac, svojom rukom je napisao da ne zna da li će Slovaci uspjeti u krčenju šuma i stvaranju svojih novih ognjišta. Kao što su Izraelci imali Mojsija koji ih je vodio, tako su preci današnjih Josipovčana sa sobom iz Slovačke ponijeli kip Djevice Marije čija je replika od drveta prije koju godinu vraćena u Slovačku. Djevica Marija, Gospodin koji im je pokazivao put, vjera u Boga, povjerenje jednih u druge i zajedništvo vodila je Josipovčane da prežive, osnuju obitelji, sagrade crkvu i selo. Kao što je Jošua poslije Mojsija govorio Izraelcima da je temelj zajedništva vjerovanje u Boga i držanje Božjih zapovijedi, tako su i Josipovčani ostali u zajedništvu i danas, ostali su vjerni svome jeziku, običajima i kulturi svojih pradjedova i svoje zemlje, stopljeni u zajedništvo tradicije, običaja i življenja u Đakovštini i ravnoj Slavoniji. Naša je obveza čuvati svoje zajedništvo, kulturu, jezik i običaje kao što moramo čuvati ljubav prema Gospodinu i vjeri. Ljubav nas čini zajednicom; ljubav jednih prema drugima, ljubav prema Gospodinu. Poštujmo i čuvajmo predaje naših starih, ali koračajmo putem napretka i u zajedništvu i miru gradimo bolju budućnost s vjerom u Gospodina i njegovu Crkvu. Neka i dalje ova manifestacija bude manifestacija ljubavi, sloge, zajedništva i zajedničkog življenja, na putu kojim nas Bog vodi po Gospodinu i Majci Mariji“, riječi su župnika u homiliji.

Nakon završenog misnog slavlja  na nogometnom igralištu „Drljak“, pod velikim šatorom upriličen je folklorni program uz gastronomsku ponudu i izložbeni prostor. Okupilo se više od 800 sudionika, gostiju i posjetitelja. Mirko Knežević