Mise sa zazivom Duha Svetoga na početku nove školske i katehetske godine

VOĐINCI/SIKIREVCI (TU) – U nedjelju 8. rujna 2019. u župnoj crkvi u Vođincima slavljena je misa sa zazivom Duha Svetoga na početku nove školske i katehetske godine za učenike, njihove nastavnike i profesore s područja župe. Slavlje je predvodio domaći župnik vlč. Ante Šiško. Učenici su uvodnom molitvom zatražili Božji blagoslov i pomoć u svim lijepim i teškim trenutcima koji ih čekaju u novoj školskoj godini.

Uslijedio pokornički čin u kojem su, u ime svih nazočnih vjernika, zamolili za oprost grijeha i propusta. Vlč. Šiško tumačenje Božje riječi ove je nedjelje započeo pitanjima upućenima učenicima i studentima. Istaknuo je kako nas Evanđelje poziva da se opredijelimo za Isusa, u čemu će nam pomoći Duh Sveti. kojeg trebamo zazivati. U svojoj homiliji učenicima je pojasnio zašto je s Bogom sve lakše u životu i u školi te potaknuo učenike i studente na savjesno vršenje svojih dužnosti, zahvalnost roditeljima i učiteljima i važnost sudjelovanja na nedjeljnom euharistijskom slavlju.

U molitvi vjernika učenici su izrazili svoju zahvalnost za sve što im je dano, kao i molbu za blagoslovljen tjelesni i duhovni rad tijekom nove školske i katehetske godine. Po uzoru na Isusa, koji je pozivao malene k sebi, vlč. Šiško zamolio je sve učenike i studente da pristupe k oltaru te predmole molitvu Očenaš nakon koje su kao glasnici mira pošli prema nazočnim vjernicima.  Ankica Savić

Sikirevci

Učenici i nastavnici osnovne škole Sikirevci novu školsku godinu, u ponedjeljak 9. rujna, započeli su sv. misom sa zazivom Duha Svetoga. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik Stjepan Šumanovac u koncelebraciji kapelana Roberta Djossoua u crkvi sv. Nikole, biskupa, a osim učenika i nastavnika nazočili su i roditelji te ostali djelatnici Škole, na čelu sa ravnateljicom Terezijom Štrljić.

Posebno su se isticali prvašići, koji po prvi puta ulaze u školske klupe, ove godine njih 22. Župnik je u propovijedi naglasio kako još uvijek ima budućnosti u ovoj sredini, jer su se u Sikirevcima i ove godine upisala dva prva razreda. Nadalje je istaknuo važnost molitve i Božjeg blagoslova na početku svakog rada, posebno rada kojeg očekuje učenike i učitelje. Pozvao je sve učitelje i djelatnike škole da u središte svog poučavanja stave učenika – čovjeka, te naglasio kako je ne samo njima nego i cijeloj župnoj zajednici povjerena divna zadaća poučavanja djece i osposobljavanja za budućnost.

Po završetku misnog slavlja župnik je blagoslovio torbe, djecu, djelatnike škole i ostali puk te poželio sretan i blagoslovljen početak nove školske i katehetske godine. Marija Lukić