Marijanski zavjet za Domovinu u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD (TU) – Dvadesetak sudionika Zavjetnog hodočašća Marijanski zavjet za Domovinu, među kojima su uz branitelje i mladi, stiglo je u petak, 14. lipnja u popodnevnim satima u Slavonski Brod te prvo pohodili svetište Gospe Brze Pomoći, gdje je u crkvi molitvu predvodio p. Ivan Ike Mandurić.

Velika potpora hodočasnicima zasigurno je upravo duhovnik Zavjeta p. Mandurić koji cijelim putem s njima hodočasti. Naglasivši kako danas našim molitvama nedostaje žrtve te da je i hodočašće postalo vozočašće, ohrabrio je sudionike te naglasio kako je njihova žrtva velika i Bogu ugodna. Ustvrdio je da je to hodočašće ono nešto najveće što mogu učiniti kako bi ‘dirnuli’ Nebo da se smiluje hrvatskom narodu.  

Da ova molitvena akcija znači puno braniteljima posvjedočio je Marijan Almaš, koji je s hodočasnicima na putu od svojih Vinkovaca u invalidskim kolicima, jer je u Domovinskom ratu izgubio obje noge i ruku. Posvjedočio je kako ga unatoč visokom temperaturama i drugom naporu nosi vjera i ljubav prema domovini. Najmlađi među hodočasnicima je 16-godišnji Brođanin Marko Garić kojemu je to treće hodočašće na kojem hodočasti s ocem Miroslavom i sestrom Marinom, tajnicom Zavjeta. Posvjedočio je kako mu je na hodočašću posebno lijepo druženje i svjedočenje branitelja o istini Domovinskog rata.

Branitelji Slavonskog Broda priredili su im u večernjim satima u Domu HVIDRA-e kulturno-umjetnički program – Večer proze i poezije na kojoj su svoje knjige koje donose njihova osobna svjedočenja protkana patnjom, žrtvom, križem, ali i nadom, praštanjem pouzdanjem i blagoslovom predstavili:  branitelj Goran Hiler – Ispovijest zarobljenika i Zoran Stojanović – Pozitivna svitanja i Tvoj život tek počinje. Dirljiva su bila i ostala svjedočanstva o životu prije i poslije obraćenja.

Nakon jutarnje mise u subotu, 15. lipnja iz župe Gospe Brze Pomoći nastavili su svoje hodočašće prema Pleternici. B. Lukačević