Leopoldovo u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD (TU) – Svetkovina sv. Leopolda Bogdana Mandića svečano je 12. svibnja proslavljena u istoimenoj župi na Mikrorajonu u Slavonskom Brodu. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je mons. Stjepan Karalić, kanonik u Đakovu, uz grkokatoličkog župnika Aleksandra Hmilja.

Mons. Karalić je u svojoj homiliji rekao je kako je taj svetac bio 12. dijete u svojoj obitelji, što pokazuje kako se njegovi roditelji nisu bojali života. Ustvrdio je kako je to poruka i današnjim obiteljima da se prepuste Božjem planu, s povjerenjem da će On sve dobro učiniti i blagosloviti. 

Ocrtavajući život i djelo sv. Leopolda, naglasio je njegovu jednostavnost, blagost, dobrotu i vjeru te pozvao vjernike da moleći njegov zagovor zahvaljuju što nam je taj veliki svetac svojim životom pokazao kako slijediti Gospodina u čistoći srca, kako drugima praštati, moliti za jedinstvo, te oplemenjivati ljude oko sebe.

Blagdanu je prethodila trodnevnica koju su predvodili vlč. Petar Maskaljević, vlč. Tomislav Karavidović i domaći župnik Robert Farkaš. Posebno je svečano bilo na uočnici kada je na kraju mise uslijedila procesija sa svečevim kipom ulicama župe. B. Lukačević